Френският национал Кингсли Коман наследи Ариен Робен като баварски герой в Шампионската лига. 24-годишното крило вкара единствения гол за победата с 1:0 над ПСЖ. Роденият в Париж футболист беше на върха на щастието след триумфа и беше определен за играч на мача.

Преди две години съдбата на Коман обаче можеше да тръгне в друга посока. Французинът претърпя две последователни тежки контузии – скъсване на коленни връзки през 2017 и 2018 г. След това той премина през операции, продължително възстановяване и връщане на терена. През 2016-а, само година след трансфера си от Ювентус в Байерн, французинът скъса връзки на глезена.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Така през 2018 г. мнозина си спомниха колко чуплив беше и Ариен Робен в началните години на кариерата си. Холандецът често страдаше от контузии, но след това се превърна в легенда на Байерн. Особено след победния си гол срещу Борусия (Дортмунд) на финала на Шампионската лига в Лондон през 2013 г.

Именно серията от две тежки контузии постави под въпрос бъдещето на футболната кариера на Кингсли Коман. Французинът в момента е на 24 години и има 20 спечелени трофея, но те можеше да са с една повече. Именно травма му попречи да бъде част от националния отбор на Франция при триумфа на Мондиал 2018.

„Ако се наложи трета операция, не мисля, че ще се справя. Дори и да се предпазвам и да бъда изключително внимателен, няма гаранция, че няма да се случи нова травма. Това ще бъде прекалено много за мен. Вероятно краката ми не са създадени за огромното напрежение на професионалния футбол. Сигурно ще трябва да потърся друго поприще в живота си“, обяви Коман през декември 2018 г.

Край на кариерата на 22 години? Добре, че французинът продължи. Поне за радост на феновете на Байерн. Контузиите обаче не спряха да преследват Кингсли. Заради травма на коляното, получена при победата победата с 3:1 над Тотнъм в Мюнхен, не игра в периода декември 2019-февруари 2020. Освен това пропусна и реванша с Челси (4:1) от осминафиналите заради мускулен проблем.

„Мисля, че тогава думите ми бяха изтълкувани погрешно. Имах предвид, че ако в следващите дни и седмици до края на 2018 г. трябваше да лекувам същия тим контузия, това щеше да е прекалено. Не съм имал предвид по-късна дата“, коментира французинът пред „Билд“.

Интересното е, че самата поява на Кингсли Коман като титуляр във финала беше изненада. Очакваше се в стартовия състав да бъде Иван Перишич. Ханзи Флик обаче предпочете да използва факта, че французинът се представя силно в ситуации един на един и е много по-бърз от хърватина по крилото.

Решението на треньора се оказа гросмайсторско, тъй като в 59-ата минута Коман зае по-добра позиция от защитника на ПСЖ Тило Керер и с глава прати топката в мрежата след центриране на Йошуа Кимих.

Така всички болки и здравословни проблеми бяха забравени. Коман беше на върха на щастието в Лисабон. Той не само вкара юбилейния гол №500 за Байерн в Шампионската лига, но донесе на германския гранд и шестия трофей от турнира в клубната му витрина.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ (по материали от чуждия печат)