Скандалите за сексуално насилие, които в последно време разтърсиха спортната гимнастика и „Холивуд“, стигнаха и до върховете на световния футбол, след като и у нас има подобен случай със съдийката Теодора Тодорова. Бившият вратар на женския национален отбор на САЩ Хоуп Соло обвини ексбоса на ФИФА Сеп Блатер в сексуално посегателство.

В интервю за португалското издание „Експресо“ 38-годишната американка разкри за инцидент от връчването на „Златната топка“ през 2013 година.

„Той ме хвана за задника!“, призна Соло пред португалския вестник.

Сеп Блатер не коментира лично обвинението. С изявление излезе неговият говорител, който заяви: „Това е абсурдно твърдение!“.

Хоул Соло присъства на церемонията по връчването на „Златната топка“ през 2013 година. Тогава наградата за №1 в женския футбол получи съотборничката й в националния отбор на САЩ Аби Уомбах.

На профила си в „Инстаграм“ Соло публикува изявление, в което се подкрепи жените, разкрили публично за сексуално посегателство срещу тях. Тя използва хаштаг „#MeToo“, с който много жени от различни сфери на живота разкриват, че са били жертви.

„През последните дни размишлявах за всички неудобни ситуации, които аз и/или мои съотборнички сме изпитали през годините от треньори, лекари, шефове и дори съотборнички. От неуместните коментари, От непристойните коментари, домогванията и дори сграбчването за задните части от треньори и директори, дори от приказките на пресаташетата за гърдите на футболистките и се стигне до физическото насилие, сексуалното посегателство – това е широко разпространено в спорта. Винаги съм смятала, че мога да се предпазя от такива ситуации, но трябва да има последствия за виновните. Трябва да има промяна. Мълчанието няма да промени света. #MeToo”, написа Хоуп Соло в „Инстаграм“.

* Олимпийска шампионка: Лекарят ме изнасилваше, но си мълчах