Нападателят на националния отбор на Франция и Барселона Тиери Анри сензационно обяви, че иска преиграване на скандалния бараж с Ейре. Голмайсторът, който игра с ръка и подаде на Галас за изравнителното попадение за 1:1, класирало “петлите” на световното първенство, днес излезе със специална декларация по случая.

По-рано днес ФИФА окончателно реши, че мачът няма да се преиграе, тъй като решенията на съдията според правилниците са окончателни и не подлежат на промяна.

Ето декларацията на Тиери Анри:

“Казах го преди мача, казвам го и сега – да, аз докоснах топката с ръка. Не съм лъжец и никога не съм бил. Това бе инстинкт от моя страна към топката, която идваше много бързо в претъпканото наказателно поле. Като футболист не разполагам с лукса на телевизиите да забавя движението на топката 100 пъти, за да е в състояние да бъде овладяна по нормален начин”, пише в декларацията си нападателят.

“Хората гледат действията ни на терена със забавено темпо, но на терена това няма как да стане. Аз никога няма да отрека, че съм контролирал топката с дясната си ръка. Казах го на ирландските играчи, на съдията и медиите след мача. Разбира се, че се чувствам неудобно и засрамен от начина, по който спечелихме, съжалявам за ирландците, които определено заслужават да са на световното първенство в Южна Африка. “Най-справедливо е мачът да бъде преигран, но това не е в моите правомощия. Това, което мога аз да направя, е освен да си призная, че е имало контакт с ръката ми, да изкажа още веднъж съжаление за футболистите на Ейре”, завършва декларацията на Тиери Анри./БЛИЦ