Борещият се за оцеляване във Висшата лига Уигън сензационно победи фаворита Манчестър Сити с 1:0 и спечели ФА Къп. Това е първи сериозен трофей в 81-годишната история на “латикс”.
 
В герой за тима на Роберто Мартинес се превърна резервата Бен Уотсън, който вкара единствения гол в мача. “Гражданите” завършиха мача с човек по-малко, след като Сабалета получи втори жълт картон в 84-ата минута за фаул срещу Калъм Макманаман.
 
И двата тима претендираха няколко пъти за дузпа, но съдията Андре Маринър подмина претенциите им. Макманаман беше близо до гол за Уигън през първото полувреме, а през втората част Шоун Малоуни удари напречната греда на Джо Харт след изпълнение на фаул отдясно на наказателното поле.
 
Яя Туре и Карлос Тевес не успяха да се разпишат за Манчестър Сити при чистите положения за “гражданите”. В първата минута на добавеното време Уотсън надскочи Джак Родуел при изпълнение на корнер от Малоуни и с глава прати топката във вратата на Джо Харт.
 
Победата на Уигън донесе огромна радост на президента на клуба Дейв Уилън. 76-годишният бизнесмен има един загубен финал на ФА Къп като футболист. Като играч на Блекбърн той чупи крака си във финала срещу Уулвърхемптън през 1960 г. и не завършва мача. “Вълците” печелят с 3:0. Сега Уилън взе реванш от съдбата. За успеха си във финала на ФА Къп Уигън ще получи 1,8 милиона паунда от наградния фонд на турнира, докато Манчестър Сити ще вземе 900 000 паунда.
 
 
Манчестър Сити – Уигън 0:1
0:1 Бен Уотсън (90+1)
 
Манчестър Сити: Харт, Компани, Сабалета, Клиши, Настасич, Насри (55-Милнър), Бари (90-Джеко), Силва, Яя Туре, Агуеро, Тевес (69-Родуел)
 
Уигън: Роблес, Алкарас, Бойс, Маккарти, Малоуни, Гомес (81-Уотсън), Макартър, Еспиноса, Шарнър, Коне, Макманаман
 
Лондон, “Уембли” - 86 254 зрители
Съдия: Андре Маринър
Жълти картони: Сабалета, Настасич, Бари (Манчестър Сити); Роблес (Уигън)
Втори жълт картон: 84-Сабалета (Манчестър Сити