Президентът на Френската футболна федерация Ноел льо Грае изрази сериозни притеснения относно сигурността при провеждането на Евро 2016, на което Франция е домакин през следващото лято. Както е известно, снощи Париж стана арена няколко кървави атентата, като бомби избухнаха и на един от входовете на „Стад дьо Франс“ по време на контролата с Германия (2:0). Поне три са жертвите само на стадиона, а общата бройка на загиналите надхвърля 150.

„Бяха взети много предохранителни мерки, но всички видяхме, че терористите могат да ударят във всеки един момент. Имахме някакви тревоги относно Евро 2016, но вече сме сериозно притеснени за провеждането му. В момента обаче не искам да мисля за това, искам да се помоля за семействата на всички загинали“, коментира Льо Грае.

Само преди няколко седмици Жак Ламбер, президент на организационния комитет на Евро 2016, подчерта притесненията си относно възможността европейското първенство да стане обект на терористични атаки.

„Още от самото начало знаехме, че сигурността ще бъде ключова за успеха на турнира. Атаката през януари срещу „Шарли Ебдо“, не промени позицията ни, а само я подкрепи. Не само Евро 2016, а и Франция като държава, е изложена на опасност на атентати. Рискът от терористична атака вече не е само теоретичен“,коментира тогава Ламбер, а думите му се оказаха пророчески.