Украинският Шахтьор (Донецк) спечели последното 38-о издание на турнира за Купата на УЕФА, след като победи германския Вердер (Бремен) с 2:1 след продължения. От следващия сезон на мястото на тази надпревара ще има вече Лига Европа. Срещата между украинците и "бременските музиканти" бе на стадион "Шюкрю Сарачоглу" в Истанбул.

Треньорът на Шахтьор Мирча Луческу разполагаше за този мач с всичко най-добро, като единствено не можа да разчита на наказания Хюбшман. Далеч повече проблеми имаше Томас Шааф, който не разчиташе на наказаните Диего и Алмейда, както и на контузените Мертезакер и Йенсен.

Срещата започна с преимущество за символичните домакини от Шахтьор. Още в В 6-ата Луис Адриано се измъкна от защитата на Вердер и стреля от границата на наказателното поле, но встрани от вратата на Тим Вийзе. В 25-ата минута обаче именно бразилецът откри резултата в полза на тима от Донецк, след като се измъкна от опеката на австрийския бранител на Вердер Себастиян Прьодл и с прехвърлящ удар преодоля стража на "бременските музиканти" за 1:0. В 34-ата минута обаче бразилският бранител на Вердер Налдо с топовен изстрел от пряк свободен удар изненада неприятно Андрий Пятов, който изби топката, но в собствената си мрежа за 1:1. До края на първото полувреме Клаудио Писаро и Мариуш Левандовски можеха да вкарат нови попадения за тимовете си, но ударите им не намериха целта.

След почивката отъборите заиграха по-предпазливо и се надяваха на грешка на противника, но въпреки това играчите на Шахтьор бяха по-активни. До някаква сериозна опасност обаче не се стигна до нито една от двете врати, след като и двете отбрани играха концентрирано и не допуснаха някакви груби грешки.

Така след 1:1 в редоните 90 минути се стигна до продължения. В тях темпото на игра отново бе на висота, подобаващо за един финал в турнира за Купата на УЕФА. В самото начало на първото продължение удар на Дарио Сърна бе отразен неубедително от Тим Вийзе, но влезлият като резерва Гладкий не успя да се ориентира и да реализира, след като топката бе избита от краката му в корнер. В 97-ата минута обаче Сърна центрира отдясно по земя и намери непокрития Жадсон, който стреля с фалцов удар от точката на дузпата и прати топката под плонжа на Вийзе за 2:1. Във второто продължение Вердер направи всичко възможно по силите си да стигне до изравнителен гол и досри стигна до него минута преди края. Попадението обаче бе отменено заради извършено нарушение в нападение от страна на перуанеца Клаудио Писаро. 

Така отборът на Шахтьор стана 38-мият и последен носител на Купата на УЕФА. От следващата година надпреварата ще бъде заменена от турнира Купа Европа, който ще бъде с обновен и променен формат./БЛИЦ


^^Шахтьор (Донецк) - Вердер (Бремен) 2:1^^
                 1:0 Луис Адриано (25)
                 1:1 Налдо (34)
                 2:1 Жадсон (97)


Шахтьор: 30.Андрий Пятов, 5.Александър Кучер, 7.Фернандиньо, 8.Жадсон (112 Дуляй), 11.Илсиньо (100 Гай), 17.Луис Адриано (90 Гладкий), 18.Мариуш Левандовски, 22.Вилиан, 26.Разван Рац, 27.Дмитрий Чигринский, 33.Дарио Сърна
Резерви: 12.Куджамов, 4.Дуляй, 19.Гай, 21.Гладкий, 32.Ишенко, 36.Чизов, 99.Морено

Вердер: 1.Тим Вийзе, 2.Себастиян Бьониш, 4.Налдо, 6.Франк Бауман, 8.Клеменс Фритц (95 Пасанен), 9.Маркус Розенберг (78 Аарън Хънт), 11.Месут Йозъл, 15.Себастиян Прьодъл, 22.Торстен Фрингс, 24.Клаудио Писаро, 25.Петер Ниймайер (103 Циолис)
Резерви: 33.Вандер, 3.Пасанен, 5.Тошич, 7.Враниеш, 14.Хънт, 16.Циолис, 34.Харник

Жълти картони: Бьониш, Циолис, Фритц, Фрингс (Вердер); Илсиньо, Левандовски, Сърна (Шахтьор)
Стадион: "Шюкрю Сарачоглу", Истанбул
Съдия:
Луис Медина Канталехо
 
Пътят до финала на двата тима тук!