Бившият заместник генерален секретар на ФИФА Жером Шампан официално обяви кандидатурата си за президент на световната футболна централа. 55-годишният французин направи това на пресконференция в Лондон. За неговото намерение стана ясно още през миналата седмица.
 
„Няма да бъде лесно, тъй като е много трудно да се заема подобен пост. Искам да направя ФИФА много по-демократична и мощна организация. За момента аз не съм конкурент на Сеп Блатер, тъй като съм единственият кандидат за поста“, заяви Шампан.
 
Шампан работи във ФИФА между 1999 и 2012 г. След това той публикува обемист документ, в който разкри собствената си позиция за принципите на управление и развитие на световния футбол. Французинът е бил консултант на различни национални футболни федерации. Той е бивш член на френския дипломатически корпус.
 
Настоящият мандат на Сеп Блатер като президент на ФИФА изтича през 2015 г. За момента не е ясно дали той ще се кандидатира отново. Като един от основните претенденти за поста е сочен Мишел Платини. Босът на УЕФА вече разкри, че ще реши дали да се кандидатира след Мондиал 2014.