През 1997 година Байерн спечели титлата в Бундеслигата, Дортмунд стана първият немски отбор, триумфирал в Шампионската лига от стартирането й през сезон 1992/93, а "магическото трио" Фреди Бобич - Джоване Елбер - Красимир Балъков донесе на Щутгарт Купата на Германия. Това стечение на обстоятелствата би могло да се случи и през настоящия сезон.

Ще се повтори ли историята от 1997 година? Всички знаци говорят в полза на това твърдение. Байерн отново е шампион, Дортмунд още утре може да елиминира Реал (Мадрид) и да стане първият финалист в Шампионската лига, а Щутгарт вече е на финал в турнира за Купата на Германия.

Да си припомним успехите на Дортмунд, Байерн и Щутгарт отпреди 16 години: 

- Борусия (Дортмунд) печели на 28 май 1997 година Шампионската лига като първи немски отбор от стартирането на турнира през сезон 1992/93. На „Олимпийския стадион” в Мюнхен „жълто-черните” сразяват италианския гранд Ювентус с 3:1 и празнуват най-големия успех в клубната си история. С два гола Карл-Хайнц Ридле (29, 34) повежда водения от Отмар Хитцфелд тим към победата, преди Алесандро Дел Пиеро (64) да върне „Старата госпожа” в мача. 20-годишният Ларс Рикен заменя в 70-ата минута Стефан Шапюйза и с първото си докосване слага точка на спора, оформяйки крайното 3:1.



- треньорът Джовани Трапатони извежда Байерн до 13-а шампионска титла в Германия. Италианецът се завръща в Мюнхен през сезон 1996/97 и баварците триумфират в Бундеслигата със 71 точки и 2 пред Байер (Леверкузен). Трапатони водеше Байерн и през сезон 1994/95. Тогава Дортмунд печели шампионската титла и италианецът се завърна в родината си.

ВИДЕО от шампионския сезон 1996/97 на Байерн
- ТУК

- сегашният селекционер на Германия Йоахим Льов празнува начело на Щутгарт първия си голям успех като треньор. В състава на швабите тогава е българският национал Красимир Балъков, който е част от легендарното за клуба "магическото трио", в което влизат още Джоване Елбер и Фреди Бобич. Щутгарт побеждава Енерги (Котбус) с 2:0 в Берлин на финала за Купата на Германия. Джовани Елбер е героят за Щутгарт на 14 юни 1997 година. Бразилският нападател отбелязва и двете попадения съответно в 18-ата и 52-ата минути, за да триумфират швабите за трети път с Купата на Германия след 1954 и 1958 година.



Към днешна дата е напълно ясно, че Байерн е максимално мотивиран за требъл и има добри шансове за този триумф. Дортмунд и Щутгарт обаче все още не са казали последната си дума…

ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2012/13 НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГАТУК
ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК