Шефът на германския футболен съюз (ГФС) Волфганг Нийрсбах отрече обвиненията, че Германия е купила с подкупи домакинството на Мондиал 2006.

Вчера сп. „Шпигел“ обяви, че таен фонд, осигурен от бившия шеф на „Адидас“ Робер Луи-Драйфус и възлизащ на 6 милиона долара, използван за купуване на гласове. Според информацията Нийрсбах и Франц Бекенбауер са знаели за подкурите.

Още вчера от ГФС определиха обвиненията като безпочвени  и заплашиха „Шпигел“ със съд. Днес Нийрсбах лично говори по темата пред официалния сайт на немската футболна федерация.

„Категорично отричам обвиненията. Мога да ви уверя, че не е имало никакви тайни фондове в процеса на кандидатиране за домакинство на Мондиал 2006. „Шпигел“ не предоставя никакви доказателства и се позовава на анонимен източник. Техните твърдения са отречени от Гюнтер Нетцер още в самата публикация. Аз още веднъж заявявам: Световното първенство не беше купено,“, заяви шефът на германския футбол.

В статията на немското списание се твърди, че Нетцер, който беше посланик на кандидатурата на Германия за домакин на Мондиал 2006, е разкрил за склонността на четирима азиатски представители да получат подкуп, за да гласуват за немците.

„Комисията по кандидатурата и домакинството на световното първенство не е давала подкупи на никого. Готов съм да го заявя под клетва. Ние не сме купували гласове“, заяви Федор Радман, вицепрезидент на комисията по кандидатурата на Германия за Мондиал 2006.