Легендата на украинския футбол Андрий Шевченко остави зад гърба си по-голяма част от своята професионална кариера, но въпреки това все още не мисли за оттегляне от футбола. С 67 отбелязани гола в Шампионската лига Шевенко е третият голмайстор в историята на турнира след испанеца Раул, който в момента играе за германския Шалке 04, и италианеца Филипо Индзаги от Милан. Настоящият нападател на Динамо Киев и бивш играч на италианския Милан и английския Челси даде интервю за официалния сайт на ФИФА. В него най-добрият футболист на Украйна след разпадането на СССР говори за своето бъдеще, очакванията му относно предстоящото Евро 2012 в родината му и Полша и други интересни теми.

Ето и пълното интервю с Шевченко:

Андрий, скоро ще навършите 35 години. Ще Ви виждаме ли като футболист още дълго време по стадионите?
Чувствам се добре и все още млад, а и за мен все още е удоволствие да играя футбол. Значи ще продължа да играя поне още малко. Никога не съм казвал, че ще спра с футбола след Евро 2012. Естествено и за мен ще дойде денят, когато ще окача футболните си обувки на пирона, но в момента не знам, кога ще бъде това. В крайна сметка през изминалия сезон вкарах немалко голове. Моята цел е да играя на Евро 2012.

Динамо (Киев) през тази година за втори път остана вицешампион след Шахтьор (Донецк). Разочарование ли е за Вас това?
Не непременно. Ние изиграхме един добър сезон и подобрихме играта си. Шахтьор (Донецк) преди всичко бе по-постоянният тим. Дори и когато само тези два отбора доминират в нашето първенство, мисля, че нивото на националния тим като цяло се подобрява.

Как оценявате развитието на футбола и особено увеличаващите се успехи на играчи, които не са достатъчно дорасли за това?
В случая фактите са такива, че в този спорт настъпват промени. Това, което днес е от значение за всички, е най-вече бързината при подаването на топката и преди всичко способността да се играе предвидливо. Всичко това естествено е обединено с по-добра техника и контрол върху топката. Един отбор като Барселона например разполага с невероятни техничари, които компенсират малкия си ръст със способността да ускоряват играта. Пеп Гуардиола е постигнал в този аспект отлична работа.

Същото казва и Валери Лобановски, Вашият бивш треньор в Динамо (Киев). Според неговото мнение бързината и постоянното движение са основите на модерния футбол...
Така е. При всички случаи той има предвид не само бързината на играчите. От решаващо значение на първа линия е способността на днешните топиграчи, които реагират светкавично бързо на дадена ситуация и веднага се възползват от това за точни удари. Фината техника и бързите пасове обрисуват модерния футбол. И за да се постигне голям успех, един топтим се нуждае още от играчи като Лионел Меси или Кристиано Роналдо, които винаги може да решат даден мач.

В дългата Ви кариера кои бяха най-тежките и кои най-добрите моменти?
Не мисля, че в една кариера има добри и по-малко добри моменти. Всичко е съвкупност, която образува биографията на футболиста. Що се отнася до мен, в квалификациите за Световните първенства през 2002 и 2010 година играхме общо 4 плейофни срещи, в които отпаднахме съответно от Германия и Гърция. Моята мечта за участие на Световно първенство се осъществи през 2006 година в Германия, където Украйна направи добър турнир и отпадна едва на четвъртфинал. Една болезнена загуба може да допринесе за това, за в бъдеще да станеш по-силен и да си извлечеш правилните поуки.

Кой нападател е най-добрият според Вас?
Днес има много топнападатели, които имат свой собствен профил. Аз лични никога не съм се опитвал да приличам на някой от тях. Най-много ми харесва без съмнения Уейн Рууни. Той е постоянно в движение, работи много за отбора и бележи важни голове.

С досега 101 мача за националния отбор Вие сте един от основните стълбове в него, както и Анатоли Тимошчук, който до този момент има 104 срещи в него. Кой от вас двамата ще завърши кариерата си с повече мачове в националния отбор?
Ние и двамата имаме повече от 100 мача в националния тим, което не се е случвало в историята на Украйна. В момента не мисля, че ще мога да го изпреваря, защото той е по-млад от мен. Но аз ще продължа да играя за националния отбор.

Каква цел си е поставила Украйна за Евро 2012?
Мисля, че разполагаме с нужния потенциал да се преборим за европейската титла. Украинският футбол в момента се намира във възход. Това важи както за клубовете, така и за националния тим. От април 2007 година насам, когато УЕФА ни връчи домакинството на Европейското първенство заедно с Полша, отборите инвестираха немалко в инфраструктурата и развитието си. За Украйна това е идеалната възможност да се развие в различни области. От това полза извлича не само футбола, а цялата страна. Сигурен съм, че всички стадиони ще бъдат готови навреме. Това за нас е въпрос на национална гордост. И с малко късмет се надяваме, че може би ще спечелим титлата. Задачата на опитни играчи като Тимошчук, Андрий Воронин, Олександър Шовковски и аз е да дадем съвети на по-младите и да им помогнем да подобрят нивото си на игра колкото се е възможно по-бързо.

Точно така, и кои според Вас са актуалните големи таланти на украинския футбол?
Тарас, Степаненко от Шахтьор (Донецк), Йевен Коноплянка от Днепър и съотборникът ми Андрий Ярмоленко са бъдещето на украинския национален отбор. На тяхната генерация се основават надеждите ни и аз съм сигурен, че те ще изпълнят очакванията. В крайна сметка от това зависи честта на цялата страна. Най-важното е те да вярват твърдо на възможностите си.

Вие отбелязахте раждането на двете ви деца по особен начин, а именно с отбелязване на голове. След раждането на Йордан вкарахте победното попадение за Милан срещу Самдория за 1:0, а при раждането на Кристиан също вкарахте, но за Челси при успеха с 4:0 над Уотфорд. За финала на Евро 2012 планирали ли сте със съпругата раждането на още едно дете?
(Смее се) Все още не. Но това не е лоша идея....