Ейре приема Швеция в мач от Група „С“ на квалификациите за Мондиал 2014 в Зона Европа, а победата в двубоя е еднакво важна за двата тима, които излизат в директен спор за второто място групата. Ирландците и шведите имат по 11 точки, колкото и Австрия. Лидер е Германия с 16.
 
Историята е на страната на „детелините“ в днешния мач. Ейре няма загуба от Швеция на своя територия от 64 години. Последното им поражение от „тре крунур“ в Ирландия е през 1949 г., когато отстъпват с 1:3 в квалификация за Мондиал'50. В последната среща между Ейре и Швеция в Дъблин завърши с успех за домакините с 3:0 след голове на Деймиън Дъф, Роби Кийн и Лиъм Милар.
 
През този квалификационен цикъл шведите се представят непостоянно при гостуванията. Въпреки че показаха боен дух и изтръгнаха равенството 4:4 като гост на Германия в Берлин, „тре крунур“ загубиха с 1:2 от Австрия във Виена през юни. Добрата новина за тима на Ерик Хамрен, е че Ейре пък не се представя много добре като домакин напоследък. Връх на това беше най-тежкото домакинско поражение на „детелините“ - 1:6 от Германия през октомври миналата година.
 
Селекционерът на ирландците Джовани Трапатони беше зарадван от новината, че Марк Уилсън и титулярният вратар Дейвид Форд са възстановени от контузиите си и могат да играят срещу Швеция. Капитанът Роби Кийн съще се завърна в отбора. Централният защитник Ричард Дън най-вероятно ще изиграе първи си мач за националния отбор от 14 месеца. За последно той носи екипа на „детелините“ в официален мач на Евро 2012 срещу Италия.
 
Очаква се Дън да партнира на Джон О'Шей в центъра на защитата, където ще трябва да се опази Златан Ибрахимович. В отсъствието на Ейдън Макгийди крилото на Норич Антъни Пилкингтън може да се сдобие с титулярно място, докато в средата на терена Джеймс Макарти ще бъде в тандем с Глен Уилън.
 
Наставникът на Швеция Ерик Хамрен не може да използва Расмус Елм и наказания Андерс Гранквист. Йохан Елмандер ще помага на Ибрахимович в атака, докато халфът на Спартак (Москва) Ким Шелстрьом се завръща в тима, след като не игра при победата с 4:2 над Норвегия в контрола през август.
 
Ейре – Швеция
Днес от 21:45 часа
Дъблин, „Авива Стейдиъм“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)