Радостта на Швейцария от спечелената световна титла до 17 години не продължи дълго и в страната вече се притесняват за бъдещите планове на част от играчите на тима, които имат двойно поданство.

12 от футболистите на селекционера Дани Ризер притежават двойно гражданство, а футболните власти и медийните коментатори изразиха страховете си, че други държави може да прилъжат някои от най-обещаващите швейцарски играчи преди да са изиграли мач за първия отбор.

Цюрихският таблоид “Блик” обяви, че селекционерът на държавния тим Отмар Хицфелд ще опита да убеди играчите да продължат да играят за Швейцария. “Ще имам специален разговор с въпросните футболисти”, заяви Хицфелд пред изданието.

Авторът на победния гол срещу Нигерия Харис Сеферович, който има и босненско поданство, и Насим Бен Халифа, който е с тунизийски корени, са считани за едни от най-големите таланти в швейцарския футбол.

Според правилата на ФИФА играч може да смени националния си отбор ако няма изиграни официални мачове за първия отбор на друга държава. Коментаторите се опасяват от повторение на случаите, когато швейцарските футболни власти не успяха да задържат Младен Петрич и Иван Ракитич. Двамата израснаха в страната, но избраха да играят за Швейцария.

Другите играчи в националния отбор до 17 години, които имат връзка с други държави са Андре Гонсалвеш (Португалия), Рикардо Родригес (Чили), Кофи Наймели (Гана), Жоел Киасумбуа (Конго), Игор Миятович (Сърбия), Фредерик Весели (Косово), Сеад Хайрович (Босна и Херцеговина), Майк Накич (Хърватия), Пажтим Касами (Маседония) и Гранит Джака (Албания)./БЛИЦ