ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Испанската прокуратура е решила да заведе иск срещу Барселона за корупция във връзка с плащания към бившия вицепрезидент на съдийската комисия Хосе Мария Енрикес Негрейра, съобщава вестник El Pais. Жалбата посочва клуба като отговорен за престъплението, а обвинен е и бившият президент на каталунците Хосеп Мария Бартомеу.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Прокуратурата ще представи жалба срещу Барселона като юридическо лице, както беше потвърдено от съдебни източници след публикувани плащания на стойност 7 милиона евро през 2001 и 2018 година. Останалите президенти за този период - Жоан Гаспар, Сандро Росел и Жоан Лапорта, няма да бъдат пряко замесвани, поради давност от пет години по обвиненията. Въпреки това те могат да бъдат наказани, ако клубът Барселона бъде обвинен.

Обвинението към Барселона е за корупция в бизнеса, а това е престъпление, което влезе в сила с наказателната реформа от 2010 година и включва измами в спортната сфера. Като физическо лице пък Бартомеу рискува да бъде осъден на затвор между 6 месеца и 4 години, глоба и лишаване от правоспособност.

Разследването започна през май 2022 година заради данъчните нередности на компанията Dasnil SL, създадена от Енрикес Негрейра през 1995 година и в която е работил и синът му Хавиер Енрикес.