Спорният директор на рекордьора по спечелени шампионски титли на Холандия Аякс Рик ван ден Боог обяви, че ще напусне клуба на 1 юни. Причината за оттеглянето на 51-годишния бос от поста му е сериозната критика от страна на Йохан Кройф. Според легендата на клуба сегашните босове не разбират от футбол и нямат никакви методи за ръководенето на тима. 

“Те не разбират нищо от футбол. Всичко, което правят, е само да си защитават ръководните позиции в клуба. Ако е необходимо, всички хора на отговорни постове ще бъдат заменени, но това няма да е лесно”, заяви още преди 3 седмици вицесветовният шампион с Холандия от 1974 година.

След това изказване председателят на управителния съвет на клуба Ури Коронел и двама други функционери обяви, че ще останат на постовете си само, докато им се намерят заместници.

Кройф се завърна в Аякс през февруари като в момента изпълнява длъжността съветник. Ван ден Боог пък не е съгласен с предложените от Кройф промени в клубната политика и дори заяви, че "някои от тях го засягат лично".

В следващите седмици клубът трябва да свика събрание на управителния съвет, на което ще се дискутират планове за развитието му по препоръка на Кройф. Според последните спекулации 63-годишният бивш треньор на Аякс и Барселона може да заема и ръководен пост в клуба от Амстердам.

Аякс не е печелил титлата на Холандия от 2004 година насам. "Бяло-червените" са 4-кратни шампиони на Европа и 29-кратни първенци в холандското първенство. /БЛИЦ