Скандални разкрития разпространи британският вестник Daily Telegraph за новия селекционер на английския национален тим Сам Алърдайс.

Журналисти под прикритие, представящи се за бизнесмени от Близкия изток, са заснели със скрита камера през август среща с треньора, на която той обяснява как може да бъде заобиколена забрана на Футболната Асоцияция (ФА) правата на футболисти да се притежават от външни компании.

Правилото на ФА е от 2008 година, но Алърдайс обяснява, че познава агенти, които постоянно го заобикалят.

"Може да го заобиколиш все още. Имам предвид, че очевидно големите пари са тук. Единственото, което е нужно, е компанията Ви да притежава правата на футболния агент, представляващ дадения играч. Ако този играч бъде трансфериран, агентът взима хонорар. В същото време вашата фирма притежава правата на агента и следователно се договаря с него да получи процент от този хонорар. Имайки в предвид размерите на договорите във футбола в момента, дори и 5% от цялата сделка ще струват милиони”, споделя селекционерът във видеото и преговаря за сделка за 400 хиляди паунда, за да даде съвет на мнимите бизнесмени как да заобиколят правилата за трансферите на футболисти. Той дори изразява готовност да пътува до Сингапур и Хонг Конг четири пъти в годината, за да говори с бизнесмените, представляващи компания, искаща да купува футболисти.

ФА поиска всички записи от изданието и ще започне разследване на случилото се, а самият Алърдайс засега не е коментирал скандала.

Компании да притежават правата на футболисти бе забранено изцяло от ФИФА.