Шестима съдии, трима от Босна и Херцеговина и трима от Унгария, бяха изхвърлени до живот от футбола заради две контролни срещи през зимата, в които дадоха общо седем дузпи, съобщи днес ФИФА. И двата мача се играха на хотелски игрища в турския курорт Анталия на 9 февруари. Отстранените са Синиша Зърнич, Кенан Байрамович и Риза Ридалович от Босна и Херцеговина, както и Колош Лендиел, Янош Чак и Кристиан Шелмеци от Унгария. Срещу тях е доказано, че са манипулирали мачове Естония – България (2:2), и Латвия - Боливия (2:1).

ФИФА се занимава два дни с този казус, като изгледа всички доказателства, медийни публикации и видеозаписи.

"Съдиите са признати за виновни според дял 62, параграф 2 (касаеща пасивната корупционна практика - получаване на суми), и дял 69, параграф 1 (манипулиране на събитията на терена със способи, които не са залегнали в правилника) от Кодекса за дисциплинарните наказания на ФИФА, се казва в официалното становище на федерацията.

И двете футболни срещи са организирани от агенция, която е регистрирана в Тайланд. Смята се, че организираната престъпност, свързана основно с манипулирането на мачове, е спечелила милиони евро от мачовете, като най-популярния залог, който е бил консумиран е отбелязването на три и повече голове във всеки от двата мача./БЛИЦ