Скандалната контрола между България и Естония (2:2) е била уредена с четиристранен договор между БФС, естонската федерация, руски лицензиран мениджър на ФИФА и... тайландска компания.

Името й е FootysSport и слуховете са, че тя се занимава с "черно тото".

Любопитното е, че същата тази тайландска компания е била замесена и в уреждането на проверката на България срещу Саудитска Арабия. И тази контрола се игра в Турция (на 12 октомври миналата година), а селекцията на Лотар Матеус победи с 2:0.

От БФС съобщиха, че също като колегите си от Естония, възнамеряват да сезират УЕФА за скандала. Борислав Михайлов вече коментира, че е странно отсъждането на 4 дузпи в един мач. Президентът на БФС е категоричен, че България няма страна в скандала.

Никой от футболната ни централа не бил чувал за неизвестния унгарски съдия Крисчан Шелмежи, ръководил контролата и отсъдил цели 4 дузпи. От БФС съобщиха, че едва час преди началото на мача са разбрали кой ще го ръководи. Същият рефер няколко часа по-рано надуваше свирката и на още една проверка, и пак на същия стадион "Мардан" в Анталия - Латвия - Боливия (2:1). В този мач голове също паднаха от дузпи. Интересното бе, че Марис Верпаковскис дори изпусна първата дузпа за латвийците, но Шелмежи му нареди да я пребие, за да се стигне до гол. Същият този рефер не фигурира в листата на международните съдии на ФИФА. /БЛИЦ