Проблемите между българските треньори и казахстанския Иртиш (Павлодар) явно ще продължат с пълна сила не само заради предстоящото дело на Димитър Димитров-Херо във ФИФА, но и заради развоя по прекратяването на договорите на помощниците му Георги Чиликов и Петър Колев. 

В събота от Иртиш разпространиха информация, че "договорите на Чиликов и Колев са прекратени заради систематични нарушения и неподобаващо поведение на асистентите на старши-треньора, както и за неподчинение на старши-треньора". По-нататък се приписва на Чиликов и Колев едва ли не вина по всеки въпрос, който може да се измисли във футболно и нефутбоно отношение.

По съвсем различен начин обаче представя фактите сайтът sport.inform.kz, където се казва, че двамата съвестно са изпълнявали задачите си при временния треньор Сергей Климов. И бяха готови да продължат да помагат и на новия старши треньор Милан Миланович, който дойде само с един помощник.

Казахстанското издание твърди, че Димитров може да има претенции за около 500 хиляди долара срещу Иртиш, макар да е готов на компромис, ако се стигне до нормален диалог, пише БТА. Но още едно дело е на хоризонта, и то е от двамата му помощници. Иначе историята е напълно позната в България, когато Димитър Димитров-Херо беше отстранен от работа, забранен му беше достъпа до стадиона, както и бяха възпрепятствани да се появят на мача с Жетису.

Юридическата защита на Чиликов и Колев е поета от специалиста по спортно право Георги Градев. Той също е потърсен за мнение от казахстанската медия, където разказва за случващото се. 

"Когато клубът беше напуснат от Димитров, на Колев и Чиликов беше предложено да продължат да работят и по-нататък. Най-точно казано просто не ги уволниха. И те започнаха да помагат на Сергей Климов. Напълно бяха ангажирани в работата си, всичко беше нормално. На 7 юни клубът Иртиш назначи нов треньор - сърбина Милан Миланович. На 8-и моите клиенти не бяха допуснати до тренировки, не им позволиха да си изпълняват задълженията. На 12 юни им връчиха заповед, съгласно която Миланович ги изпраща на административна работа. Въпросната работа била анализаторска, но не само", коментира Градев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Също така им беше поръчано да следят служителите на клуба, записвайки кой идва на работа и кой не. При това клубът не им е платил заплатите за месец май, а също така и три премии. Много пъти писах до клуба, молих да бъдат допуснати до основната им работа, но никой не реагира. А след това тях просто спряха да ги пускат на базата. В замяна на жилищата, където живееха, им беше предложена квартира, много лоша квартира. И разбира се, те отказаха", допълва още родният специалист по спортно право.

"През тази седмица им платиха дължимото и им казаха, че могат да пристъпят към своите задължения на терена. За първи път ги пуснаха на тренировка от 8 юни насам. Бяха въодушевени и пристъпиха на терена. Но Миланович не им постави никакви задачи. И след това клубът ми изпраща писмо, в което са обвинени моите клиенти в неизпълнение на заповедите на старши-треньора", добавя още Градев.

"Какви заповеди? Да се занимават с административна работа в офиса или да гледат тренировките? Веднага отговорих на клуба, че им давам срок до четвъртък да поправят всички тези неща. Ако не им позволят да си вършат работата, ще прекратим договорите и ще се обърнем към ФИФА. След това в четвъртък клубът разтрогнал сам договорите на двамата български треньори, като основанията им били два фактора. Първият - спортен, тимът е загубил 10 мача. Вторият - дисциплинарен, но не виждам къде точно двамата са нарушили дисциплината", разказва още спортният адвокат.

И по двата фактора, смята Градев, правилата на ФИФА са нарушени. Особено за втория, тъй като е логично при подобно дисциплинарно нарушение да има предупреждение, или финансова глоба като първи стъпки. "След това клубът изпрати странно съобщение, в което за моите клиенти е написана неистина. Не искам да използвам други остри думи. Ще кажа само, че имаме всички основания да се съдим с Иртиш и ще се обърнем към ФИФА", добавя Георги Градев.