Бразилският гранд Сантос излезе с официално съобщение, с което отказва да признае рекорда на Лионел Меси за най-много вкарани голове с екипа на един отбор. Както е известно, аржентинецът вече има 644 попадения за Барселона, с което задмина рекорда на Пеле от 643 гола за Сантос. Бразилският клуб обаче настоява в статистиката да бъдат включени всички попадения, вкарани от Краля на футбола и в приятелски мачове.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

„Пеле е вкарал за Сантос 1091 гола. Според информациите на специализираните издания, той има 643 в официални мачове. Останалите 448, реализирани в приятелски мачове, са отхвърлени, тъй като нямали същата ценност. Тези попадения, които не искат да зачетат, са вкарани срещу авторитетни съперници от Южна Америка – такива като мексиканския Америка, чилийския Коло Коло, бразилския Интернасионал и др.

Анализаторите твърдят, че немалка част от тези 448 гола са вкарани в приятелски мачове с по-слаби или регионални футболни формации. Въпреки това на тези срещи са водени официални протоколи. Статистиката никога не е отчитала субективни характеристики като силата или слабостта на съперника. Цифрите винаги са абсолютни. Голът срещу Ейбар статистически има същата сила като попадение срещу Валенсия. Да се разпишеш срещу Траансваал от Суринам се брои по същия начин като гол срещу Реал (Мадрид) на „Сантяго Бернабеу“, пише в официалното съобщение на Сантос.