Робърт Бойлинг от британският вестник Library разкри близо 125-годишната мистерия за историческия първи голмайстор в английското първенство. Според Бойлинг първото попадение във формата на настоящите първенства е вкарал Джеймс Киниън "Кени" Дейвънпорт. Той е реализирал гол Болтън на 8 септември 1888 година в домакински мач срещу Дарби Каунти.

По случай 125-а годишнина от началото на английското първенство журналисти и статистици издирваха първия голмайстор. До момента се смяташе, че попадението е дело на Гершъм Кокс, който си вкарва автогол в мач на Астън Вила срещу Уулвърхемптън.

Според открита наскоро брошура мачът на бирмингамци е започнал 30 минути по-късно от смятаното. Тоест, той не е стартирал в 15:30 часа, а в 16 часа местно време. Известно е и това, че мачът на Болтън започва в 15:45, а Дейвънпорт бележи във втората минута. Попадението на Кокс в собствената му врата пък пада след 31 минути игра.

"Всички в Болтън знаят кой точно беше Дейвънпорт - човек от работническата класа, който се наслаждаваше да играе футбол за прехрана и да представлява страната си. Не мисля, че той изобщо е имал идея от какво значение ще се окаже неговият гол за Уондърърс", каза авторът на книгата за 125-годишнината на английското първенство Марк Меткалф.

Друг любопитен факт е, че Болтън отбелязва и първия гол за Купата на Футболната асоциация на Англия. Това се е случило през 1923 година на митичния стадион „Уембли".