Мишел Платини подаде оставка като президент на УЕФА. Това обявиха неговите адвокати, след като Спортният арбитражен съд в Лозана не отмени напълно отстраняването на 60-годишния французин от футбола, а просто намали наказанието му от шест на четири години.

„Мишел Платини обявява, че ще подаде оставка като президент на УЕФА на следващия конгрес на организацията“, се казва в изявлението на адвокатите.

Въпросният конгрес ще трябва да бъде извънреден, тъй като ще трябва да назначи предсрочни президентски избори. Все още обаче няма яснота за датата на неговото провеждане. Очаква се решението да бъде взето на 18 май, когато е финалът на Лига Европа в Базел между Севиля и Ливърпул. Последният конгрес на на европейската централа се проведе през миналата седмица в Будапеща.

Мишел Платини беше президент на УЕФА от 27 януари 2007 г., когато победи предишния шеф на централата Ленарт Йохансон. След това французинът два пъти беше преизбиран. След като той беше отстранен от футбола, испанецът Анхел-Мария Вияр временно изпълнява длъжността президент на европейската футболна централа.