Президентът на ФИФА Джани Инфантино, който дълги години беше дясна ръка и доверен човек на Мишел Платини, изглежда започна да вади бившия си шеф в УЕФА от калта. Както е известно, легендарният френски футболист беше отстранен от футбола за шест години с решение на Комисията по етика към световната футболна централа. Проблемите на Платини дойдоха от превод на 2 милиона швейцарски франка към негова сметка от страна на ФИФА.

Основания и документи за причината на транзакцията обаче не бяха намерени. Бившият шеф на световния футбол Сеп Блатер обяви, че парите са заработени от Платини в ролята му на консултант. Този казус е само част от проблемите, заради които самият Блатер беше отстранен от поста си във ФИФА.

Днес италианската телевизия „Скай Италия“ и агенция „ANSA” твърдят, че ФИФА е свалила всички обвинения срещу Платини, който в петък трябва да се яви в Спортния арбитражен съд в Лозана заради обжалването на отстраняването си от футбола. Очаква се Сеп Блатер да се яви като свидетел.

Заради отстраняването си трикратният носител на „Златната топка“ не успя да се кандидатира за президент на ФИФА на извънредните избори на 26 февруари. Тогава вотът беше спечелен от бившия генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино.

За момента няма официално потвърждение от страна световната футболна централа, че Мишел Платини е оневинен. Не е ясно дали и обвиненията срещу Блатер са свалени.

Източник от ФИФА обаче разкрива, че от Платини са свалени само обвиненията за корупция и фалшификация, но остават в сила тези за конфликт на интереси. Информаторът потвърждава, че именно снетите обвинения са най-сериозните срещу бившия президент на УЕФА. Той е сигурен, че делото в Спортния арбитражен съд в петък ще се състои, но само заради останалото в сила обвинение в конфликт на интереси.

Със свалените обвинения Мишел Платини може не само да изчисти името си, но да се върне на работа във футбола и да заеме поста си на президента на УЕФА.