Шампионската титла във Висшата лига беше връчена на Манчестър Сити, но все още има сериозна неяснота около английските участници в евротурнирите. Към момента сигурно е, че „гражданите“ и Манчестър Юнайтед ще играят в групите на Шампионската лига, а Бърнли си спечели място в Лига Европа. Затова „Би Би Си“ направи анализ кои други отбори може да представят Висшата лига в Европа.

Кой се класира за Шампионската лига?

За най-престижния клубен турнир в света се класират първите четири отбора в класирането на Висшата лига. Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед са сигурни участници в Шампионската лига. След загубата си от Челси (0:1) в неделя тимът на Юрген Клоп се нуждае от победа над Брайтън в последния кръг, за да си осигури класиране в Шампионската лига.

Тотнъм е четвърти в класирането, като има аванс от две точки пред „сините“. „Шпорите“ имат да играят още два мача – срещу Нюкасъл и Лестър у дома. На Челси също предстоят две срещи (Хъдърсфилд и Нюкасъл), а за място в Шампионската лига трябва да се надява, че Тотнъм или Ливърпул ще загуби точки.

Какво се случва, ако Ливърпул спечели Шампионската лига?

На 26 май мърсисайдци срещат Реал (Мадрид) във финала на Шампионската лига. Победителят в турнира печели директно място в групите за следващия сезон на турнира. Ако Ливърпул спечели финала и завърши в Топ 4 на Висшата лига, Англия ще има четири представители в Шампионската лига през следващия сезон. Мястото на „червените“ като носител на трофея ще бъде заето от шампиона на Чехия.

Ако Ливърпул триумфира в Киев, но завърши извън Топ 4 на Висшата лига, то Англия ще има пет отбор в групите на Шампионската лига през есента. Това ще бъдат първите четири отбора в класирането на първенството и тима от „Анфилд“. Всички те се класират директно за груповата фаза.

Кой се класира за Лига Европа?

Трите места на Англия за втория по сила евротурнир се полагат на носителя на ФА Къп, победителя в Купата на Лигата и на петия в класирането. Тимът, завършил пети във Висшата лига, и носителят на ФА Къп получават директно място в групите, а победителят в Купата на Лигата ще трябва да мине през два кръга от квалификациите в Лига Европа.

Мястото на носителя на ФА Къп обаче ще отиде за шестия в класирането на Висшата лига, тъй като на финала на турнира ще се изравят Манчестър Юнайтед и Челси, които вече имат гарантирано място в евротурнирите чрез позициите си в шампионата. По същата причина мястото на победителя в Купата на Лигата ще бъде заето от седмия в класирането, тъй като носителят на трофея Манчестър Сити се класира за Шампионската лига.

Към момента Челси е пети, но може да измести Ливърпул или Тотнъм от Топ 4 и да се класира за Шампионската лига. Арсенал е твърдо шести и ще участва в Лига Европа и ще бъде придружен от Бърнли, който си гарантира седмото място.

Ако Ливърпул спечели Шампионската лига, но финишира на пето място, а Челси влезе в Топ 4, тогава Англия ще има само два отбора в Лига Европа през следващия сезон – Арсенал и Бърнли. Това е така, тъй като седем е максималният брой участници в евротурнирите, които една държава може да има.
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА