След 15 години тъмнокож отново бе главен съдия на мач от Висшата английска лига. Това е Сам Алисън, който вчера ръководи мача Шефилд Юнайтед – Лутън Таун (2:3). 42-годишният бивш пожарникар показа общ пет жълти картона – всички за играчи на домакините, които се закопаха сами с два автогола.

Първият чернокож съдия във Висшата лига беше Урая Рени. Магистратът от Шефилд ръководи повече от 300 мача от най-висок клас между 1997 и 2008 г.  .

Шефът на футболните съдии в Англия Хауърд Уеб  описа назначаването на Алисън като „ключов момент“ за спорта. То идва три дни, след като Ребека Уелч беше първата жена съдия на мач от Висшата лига, поемайки отговорността за победата на Бърнли с 2:0 срещу Фулъм.

„Сам е талантлив служител. Може би той ще послужи като модел за подражание на други млади хора, които смятат, че съдийството може да не е за тях. Съдийството може да бъде за всеки, който обича играта и има необходимите качества“, коментира Уеб.

Според Футболната асоциация в Англия работят 32 000 съдии на всички нива на футбола. Малко над 8% се идентифицират като чернокожи, азиатски или смесени по произход и тази цифра пада до 2,5% за професионалната игра на мъжете.