Футболната конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) изненадващо обяви, че Аржентина повече няма да бъде домакин на предстоящото издание на Копа Америка (13 юни – 10 юли).

Само преди броени дни КОНМЕБОЛ обяви, че има постигнато съгласие за условията, при които аржентинската държава изцяло ще приеме турнира, след като Колумбия беше лишена от съдомакинството си заради несигурната обстановка в страната. Това трябваше да е първото издание на Копа Америка в 105-годишната ѝ история, което се провежда на територията на две държави.

КОНМЕБОЛ не разкри причините за лишаването на Аржентина от домакинството, но в страната се наблюдава сериозен ръст на заразените с COVID-19 в последно време. Заради това правителството наложи нов стриктен локдаун.

„Анализираме офертите от другите държави, които са проявили интерес да приемат континенталния шампионат на Южна Америка“, обявиха от футболната централа.

Ръководителите на КОНМЕБОЛ днес трябва да се срещнат, за да решат какви ще са следващите им стъпки за турнира, който трябваше да се проведе през 2020 г., но беше отложен заради пандемията от коронавирус.

Преди седмица генералният секретар на КОНМЕБОЛ Гонсало Белосо обяви, че се водят преговори с Чили относно възможността да приеме част от мачовете от Копа Америка.

Футболната конфедерация на Южна Америка няма желание за второ отлагане на шампионата, който има изключително важно финансово значение за организацията. Последното издание на Копа Америка, което се проведе в Бразилия през 2019 г., донесе приходи от 118 милиона долара.

Всички 10 участници на Копа Америка през тази година трябва да получат по 4 милиона долара, а шампионът ще получи допълнителни 10 милиона.