Генералният секретар на ФИФА Жером Валке намекна, че има вероятност да бъдат променени критериите при избора на домакин на Световните първенства в бъдеще. Според него политическата подкрепа за една кандидатура от най-високо ниво ще бъде много важен фактор при даването на домакинство.

"Мисля, че това е добра идея, тъй като какво по-сигурно от това за успешното реализиране на едно домакинство от съвместна отговорност на националната асоциация и на местното правителство", сподели Валке пред журналисти в Рио де Жанейро.

Друг важен критерий е желанието на народа дали иска страната му да се ангажира с такова събитие, давайки за пример Швейцария, където чрез референдум в кантон 100% от населението гласува против издигане на кандидатурата на Санкт Мориц за домакинство на Зимни олимпийски игри през 2022-а година.

В Бразилия десетки протести срещу Мондиал 20104 и изразходваните за него пари заляха страната от началото на годината.

"Някои хора ни критикуват, че се интересуваме повече от строителството на самите стадиони, отколкото на инфраструктурата. Но без стадиони не може да има Световно първенство по никакъв начин", допълни Валке във връзка с изказване на кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паеш, че МОК помага за изграждането на инфраструктурата за Олимпиадата през 2016 година, но ФИФА не го прави за Мондиал 2014.