Поражението на Манчестър Юнайтед с 0:2 от Манчестър Сити продължава да вълнува футболната общественост в Англия. Причината не е толкова загубата на „червените дяволи“, а самото представяне на тима на Оле Гунар Солскяер. „Гражданите“ толкова тотално надиграха градския си съперник, че феновете трудно могат да си спомнят друг такъв случай.

През годините Юнайтед имаше редица трагични резултати – 1:6 от Манчестър Сити през 2011 г. и загубата със същия резултат от Тотнъм през миналия сезон. В тези мачове обаче пред „червените дяволи“ имаше и голяма доза малшанс. Последните две домакински срещи на тима във Висшата лига срещу Ливърпул (0:5) и Манчестър Сити (0:2) бяха пълна демонстрация на огромната разлика в класите между Юнайтед и неговите най-големи съперници в Англия. Двата двубоя по брутален начин демонстрираха несъстоятелността на шампионските амбиции на тима от „Олд Трафорд“, въпреки оптимизма през лятото след трансфера на Кристиано Роналдо.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

За три години на поста си Оле Гунар Солскяер не успя да създаде отбор. В съблекалнята той има куп индивидуалности, които в никакъв случай не показват колективност и не демонстрират някакъв изграден стил на игра. От друга страна статистиката от представянето на Манчестър Юнайтед е направо унищожителна.

В дербито срещу Сити „червените дяволи“ имаха само един точен удар. Това беше волето на Кристиано Роналдо при резултат 0:1, което беше избито от Едерсон. От друга страна Юнайтед направи два точни удара в собствената си врата. При единия от тях Ерик Баи си вкара автогол, а при другия Давид де Хеа успя да парира опита на Виктор Линдельоф да повтори Баи.

От друга страна играчите на Манчестър Юнайтед направиха само четири докосвания на топката в наказателното поле на „гражданите“. Това е най-ниският показател на клуба от 2008 г., когато компанията „Опта“ започва да събира такива статистически данни за Висшата лига.

Всички 10 полеви играчи на Сити направиха общо 762 точни паса, повече от всеки друг съперник на „червените дяволи“ в първенството от 2004 насам. Това беше характерното за Гуардиола хипнотизиране с пасове, за което преди 10 години спомена и Сър Алекс Фъргюсън след финала на Шампионската лига между Юнайтед и Барселона на Пеп (1:3). Играчита на испанския специалист направиха общо 832 подавания в градското дерби на Манчестър, а от тях 91,6% бяха точни. От друга страна играчите на Юнайтед опитаха 400 пъти да си подадат топката, а от тях 326 бяха успешни. Затова не е учудващо, че Манчестър Сити имаше 67% притежание на топката през целия мач.

За 90 минути на терена Роналдо само 27 пъти се докосна до топката. За сравнения защитникът на „гражданите“ Рубен Диас направи 12 точни подавания в последната 1/3 от трета от терена пред вратата на Юнайтед. Това е повече от всеки играч на „червените дяволи“ пред другата врата.

Манчестър Юнайтед вече в 14 поредни мача допуска поне по един гол на „Олд Трафорд“. Това е втората най-дълга такава серия в клубната история. Първата продължава 21 срещи в периода 1958-59 и се случва веднага след трагедията на летището в Мюнхен (6 февруари 1958 г.), когато загиват осем основни играчи на „червените дяволи“. Последният случай, в който тимът на Оле Гунар Солскяер не получи гол на собствения си стадион, беше на 14 март 2021 г. при победата с 1:0 над Уест Хям.

През тази година Юнайтед е претърпял осем домакински загуби – Манчестър Сити (два пъти), Ливърпул (два пъти), Шефилд Юнайтед, Лестър, Уест Хям и Астън Вила. Това не се е случвало от 1989 г., когато с победи от „Олд Трафорд“ си тръгват Нотингам, Дарби Каунти, Ковънтри, Евертън, Норич, Тотнъм (два пъти) и Кристъл Палас.

Преди 32 години Алекс Фъргюсън направо марширува по нервите на феновете и се спасява от уволнение благодарение на спечелената ФА Къп в края на сезон 1989/90. След това започва изграждането на една легенда, превърнала Манчестър Юнайтед в световна марка. Сега обаче Солскяер едва ли ще получи възможност да върне старата слава на клуба.

Друг статистически показател, който директно реже шансовете на норвежеца да се задържи дълго на поста си, е фактът, че 21% от всички домакински загуби на „червените дяволи“ в близо 30 годишната история на Висшата лига са дошли по време на работата на Оле Гунар Солскяер като мениджър на тима. Поражението от Манчестър Сити в събота беше неговото 13-о в 55 домакински мача. Това означава, че Оле е загубил почти 1/4 от домакинските си двубои (23,63%).

От създаването на Премиършип през 1992 г. Юнайтед е претърпял общо 63 загуби на „Олд Трафорд“. 34 от тях са под ръководството на Сър Алекс Фъргюсън, но в 405 двубоя или 8,4%. Дейвид Мойс има шест домакински загуби в 16 срещи (37,5%). Луис ван Гаал е с 5 от 38 (13,1%). Жозе Моуриньо има 4 в 46 (8,6%), а Райън Гигс е с една домакинска загуба от 3 мача (33,33%).
АДАМ ШЪРГОЛД, „ДЕЙЛИ МЕЙЛ“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ