Националният отбор на Того почти сигурно ще напусне турнира за Купата на африканските нации още преди той да е започнал, след като играчите на тима бяха нападнати с огнестрелни оръжия в автобуса си, прекарвайки близо половин час сред летящите куршуми.

За предсрочно прекратяване на участието на Того призоваха капитанът Емануел Адебайор и Английската футболна асоциация (ФА).

Станаха ясни и имената на простреляните национали на Того. Единият е съотборникът на Станислав Генчев в румънския Васлуй - Серж Акакпо, а другият е вратарят Обилале Коси от френския Истр. Има още седем ранени, а шофьорът на автобуса почина. Директорът по комуникациите на отбора е в безсъзнание, а други петима също получиха наранявания.

"Мисля, че повечето футболисти искат да си ходят. Не мисля, че искат да играят на този турнир, след като вече имаха среща със смъртта. Никой не може да спи след видяното днес (б.р.- в петък). Видяхме как един от съотборниците ни поема куршум в тялото си. Той плачеше, а по-късно загуби съзнание. Автобусът ни не се движеше, защото шофьорът бе убит. Искахме да играем в турнира, но не сме готови да дадем животите си", заяви през сълзи нападателят на Манчестър Сити Емануел Адебайор.

Капитанът на тогоанските национали бе подкрепен от английската ФА и асоциацията на местните клубове.

"Трябва да говорим с ФИФА за сигурността на играчите ни. Това е най-важно за момента. Ако тяхната сигурност не може да бъде гарантирана, тогава те трябва да се приберат по домовете си", гласи официалната позиция от английска страна.

Нападението срещу автобуса на националния отбор на Того бе извършено от бунтовници, които се борят за независимостта на анголския ексклав Кабинда. Ексклавът е провинция на Ангола, чиято територия е заобиколена от Конго и ДР Конго. Того е в Група "В" на купата на Африканските нации и четирите мача на тима по време на турнира ще се играят в Кабинда./БЛИЦ