Треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо и голямата звезда на отбора Кристиано Роналдо търпяха подигравателни шеги от феновете Барса и освирквания от тези на “кралския клуб” след загубата с 1:3 на “Сантяго Бернабеу” през декември. Португалското дуо обаче получи шанс да се засмее последно, а не каталунците. След успеха на “Камп Ноу” с 2:1 през уикенда последва миг на удовлетворение за Моуриньо и Роналдо, търпящи постоянни критики, че не печелят срещу Барса.

На 10 декември миналата година “белият балет” поведе в резултата, но впоследсвие за пореден път бе надигран и загуби с 1:3. Мненията на голяма част от специалистите след този мач бяха, че Специалния и Роналдо нямат сили да поведат Реал (Мадрид) към титлата в Примера дивисион въпреки безупречното представяне срещу останалите съперници в шампионата. След това “кралският клуб” дръпна с 10 точки на върха заради издънки на Барса, но и много лековато допусна разликата да се скъси до 4 пункта преди втория епизод на най-голямото дерби в Испания за настоящата кампания. Така от на пръв поглед спечелена титла, тя можеше да се изплъзне при нова загуба от вечния съперник. Именно сблъсъкът на “Камп Ноу” през уикенда обаче се оказа повратна точка за сънародниците Моуриньо и Роналдо. До този момент двамата не бяха записвали кои знае какви запомнящи се успехи срещу каталунците в техния дом. Моуриньо елиминира Барса като треньор на Интер след полуфинален реванш в Шампионската лига през сезон 2009/10, но въпреки това неговите играчи паднаха с 0:1 на "Камп Ноу", след което стигнаха финала и го спечелиха срещу Байерн с 2:0 на “Сантяго Бернабеу”. Кристиано Роналдо пък имаше една изпусната дузпа на “Камп Ноу” като играч на Манчестър Юнайтед и допреди мачовете за Суперкупата на Испания от миналото лято не се бе разписвал в каталунската крепост.

Никога досега Специалния не бе изпускал титла с водените от него отбори при толкова комфортна преднина пред преследвачите. Преди “Ел Класико” пък Барса се намираше в страхотна серия от 11 поредни шампионатни победи и всички очакваха нова такава срещу “кръвния враг”. Прекалено голямото самочувствие на играчите на Гуардиола като че ли им изигра лоша шега и те бяха излъгани с 1:2 пред собствена публика в най-неподходящия момент за тях – точно между двата мача с английския Челси от полуфиналите в Шампионската лига.

След шоуто в събота Моуриньо записа исторически първи за него успех на “Камп Ноу” и втори въобще срещу Барселона като треньор на Реал (Мадрид). Кристиано Роналдо пък вкара втори победен гол срещу каталунците след онзи в продълженията на финала за Купата на Краля, който се игра ден по-рано по същото време миналия сезон на “Местая” във Валенсия. За звездата на “кралския клуб” това бе 42-и гол този сезон, а с него той оглави голмайсторската листа в Примера дивисион. “Белият балет” стигна и до 109-о попадение в рамките на един сезон, подобрявайки рекорда от 107 гола, постигнат през сезон 1989/90 от водения тогава тим на Джон Тошак.

Какво щеше да се случи, ако Реал (Мадрид) беше паднал в Барселона и след това загубеше титлата? Щеше ли отборът да се отърси от психическия шок, който би получил при ново поражение от каталунците? Това са въпроси, които феновете на “кралския клуб” вече не бива да си задават, тъй като техният любим отбор превзе в събота вечер “Камп Ноу” и на практика си гарантира 32-ата рекордна титла.
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ