Финансовата компания „Виза“ заплаши да прекрати спонсорския си договор с ФИФА, ако световната футболна централа на възстанови репутацията си след скандала, при който високопоставени служители на ФИФА вчера бяха арестувани в Цюрих заради корупция. „Виза“ сключи спонсорски договор със световната футболна централа през 2007 г., а наскоро контрактът беше удължен до 2022 г.
 
„Много сме разочаровани от скандала във ФИФА. Като спонсор сме длъжни незабавно да отправим предупреждението си към организацията и тя да предприеме необходимите стъпки за изчистването на своя имидж, което ще помогне и на нас. Това трябва да започне с изграждането на нова култура със силни етични практики. Ако ФИФА не стори това, ние ще прекратим спонсорския си договор“, обявиха от ФИФА.
 
Други дългогодишни спонсори на ФИФА като „Адидас“ и „Кока Кола“ също излязоха с призиви към световната централа да изчисти проблемите по най-бързи начин. „Макдоналдс“ и пивоварния концерн „Айнхойзер Буш“ обявиха, че следят отблизо ситуацията и ще допълнително ще решат какво да предприемат.
 
През миналата година ФИФА е получила 214 милиона долара от спонсорските си договори с „Адидас“, „Кока Кола“, авиокомпания „Емирейтс“, „Хюндай“, „Сони“ и „Виза“.