ФИФА реши да предотврати пълна лудост по време на световното първенство по футбол за жени във Франция. Преди срещите от осминафиналите на надпреварата бе стопирано странно ново правило, влязло в сила от 1 юни. То гласи, че вратарят трябва да е твърдо стъпил на голлинията с единия крак по време на изпълнение на дузпа. При нарушаване на правилото се показва жълт картон. Така е възможно в елиминационната на турнира във Франция да стигне до показването на втори жълт и червен картон, което да доведе до изгонването на някоя от вратарките, а полева състезателка да довършва с пазенето на дузпите, което не би било честно.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Още в груповата фаза имаше доста спорове, след като три дузпи бяха пребити след намесата на ВАР и вратарките бяха предупредени с жълти картони.

ФИФА се допита с Международният борд на футболните асоциации (IFAB), приел изменението в правилата, и реши: при изпълнение на дузпи в елиминационната фаза да не се показва жълт картон на вратарките при нарушаване на правилото. В рамите на редовните 90 минути и продълженията обаче вратарките ще може да получават предупреждение с картон, ако напуснат с двата крака голлинията при изпълнението на дузпа.