Френски съд се произнесе най-накрая по дело, заведено от наследниците на Диего Марадона. Първоначално решението трябваше да бъде взето на 30 май, но впоследствие беше отложено. С решението беше спрян търгът за „Златната топка“, която легендарния аржентински национал получава от сп. „Франс Футбол“ като най-добър футболист на Мондиал`86.

Аукционът трябваше да се проведе днес в в Ньой сюр Сен (б.ред. - парижкото предградие, в което през 1919 г. България подписва договора за поражението си в Първата световна война).

Ценният трофей липсваше в продължение на няколко десетилетия, след като изчезва при неизяснени обстоятелства, но наскоро отново се появи на бял свят. Дъщерите на Марадона твърдят, че той е бил откраднат и са убедени, че имат наследствени права върху него и точно затова не бива да стига до търг.

От аукционната къща в Париж, която организираше наддаването, са категорични, че отличието се е появило пак през 2016-а заедно с други стари и ценни награди, придобити от частна колекция във френската столица. Двама експерти по-късно установяват, че това действително е "Златната топка" от 1986-а, която Дон Диего получава на церемония в парижкото кабаре „Лидо“.

След това призът изчезва и плъзват различни слухове. Някои казват, че е изгубен по време на игра на покер или продаден за изплащане на дългове. Други смятат, че Марадона го е съхранявал в сейф в банка в Неапол, която е била ограбена от местни мафиоти през 1989-а, когато капитанът на Аржентина играе в местния Наполи. Има и версия, че легендарният футболист е забравил наградата при тръгването си от "Лидо".