Стойчо Младенов, Анатоли Нанков и друг бивш играч на ЦСКА – Илия Дяков вече са на аерогарата в Кайро, където днес следобед те и още 80 други българи ще се приберат в родината. В неделя БЛИЦ беше първата медия, успяла да осъществи контакт с треньора на ЕНППИ и неговия помощник. Преди малко отново се свързахме с тях. Ето какво ни разказаха Стойчо и Анатоли, докато очакваха правителствения самолет на Република България.
 
“С много големи усилия успяхме да се доберем до аерогарата. През деня целият град е затворен, но тъй като в Кайро и в Египет има много чужденци, властите разрешиха да се осъществи придвижването ни до летището. Отпуснаха 3 часа – от 8 до 11 сутринта, но те се оказаха недостатъчни, защото обстановката продължава да бъде напрегната. Протестиращите срещу режима на Хосни Мубарак се увеличават драстично, а това същевременно води до нарастване на напрежението”, заяви Стойчо Младенов пред БЛИЦ.
 
“Първоначално се опитахме да хванем такси. Точно в 8,15 часа бяхме на улицата, като си мислехме, че все някой ще ни качи. Но жестоко се излъгахме. Първо, такситата наоколо бяха много малко. И второ – никой не желаеше да тръгне към аерогарата. Шофьорите вдигаха рамене, клатеха отрицателно глава, не приемаха никакви пари и желание да се пазарим. Тотално се отчаяхме. Помислихме си, че няма да стигнем до аерогарата, за да хванем самолета. След малко при нас дойде един млад мъж - египтянин. Каза, че живее в нашия квартал. Уточни, че баща му е един от собствениците на най-големите кооперации. Младежът заяви, че ще ни закара до летището с неговия джип. Не пожела да вземе никакви пари, само повтаряше: “Хайде, хайде, хора сме! Един живот живеем! Ще ви откарам, а после си е мой проблем как и кога ще се върна обратно!”.
Този човек буквално ни спаси. Ако не беше помощта му, нямаше да сме вече на аерогарата и да чакаме правителствения самолет. Докато пътувахме към летището, изведнъж на булеварда изскочиха танкове. Задръстиха движението. Близо 40 минути сме чакали, за да ни направят път”, добави Стойчо Младенов.
 
Правителственият самолет трябва да излети от Кайро за София към 15-15,30 часа.