Германският национален отбор по футбол е напълно способен да стигне поне до полуфиналите на европейското първенство, ако изиграе силни мачове в групата си и предизвика еуфория в страната-домакин. Това заяви световният шампион Пер Мертезакер в интервю за Bild am Sonntag.

Бившият бранител обаче подчерта, че отборът ще бъде поставен под напрежение на старта на турнира.

"Имаме отличен шанс да излезем от групата и това ще бъде изключително важна крачка за този отбор. Надявам се в този момент настроението на феновете да бъде приповдигнато и то да се запази за елиминациите. Отборът ще израства с това. Трябва още в груповата фаза всеки да вярва в състава", заяви той за Bild am Sonntag, цитиран от ДПА.

Германците откриват европейското първенство в петък срещу Шотландия, а останалите отбори в групата са Унгария и Швейцария. 

"Полуфиналите са абсолютно възможни, а там вече ще видим кой ще ни бъде съперник", каза още Мертезакер, който в момента работи като директор на школата на Арсенал. Според него Англия е най-големият фаворит за титлата на европейското първенство.

"Те изминаха изключително дълъг път в развитието си. Отборът им расте от години. Имат страхотни млади футболисти като Фил Фоудън и Букайо Сака. Впечатлен съм", каза още световният шампион от 2014.