Футболната национална на Япония Юки Нагасато влезе в историята на местния футбол като първата жена, която ще играе на професионално ниво за мъжки отбор в Страната на изгряващото слънце.

33-годишната нападателка е собственост на американския Чикаго Ред Старс, но беше дадена под наем на Хаябуса Илевън, който играе в първенството на префектура Канагава.

Нагасато е световен шампион за жени от шампионата през 2011 г., а година по-късно спечели и сребърен медал от олимпийските игри в Лондон.

„Представянето и формата ми се подобряват с годините. Очаквам с нетърпение това предизвикателство – да играя за мъжки отбор. Не знам как ще се справя, но получавам окуражителни съобщения от различни футболистки от целия свят“, призна Нагасато.

Очаква се дебютът ѝ в мъжкия футбол да бъде през октомври. Договорът й за наем в Хаябуса Илевън изтича точно преди началото на сезон 2021 в женския професионален шампионат в САЩ.

Само преди месец подобен прецедент беше създаден и в Холандия. Тогава местната федерация позволи на 19-годишната Елен Фокема да играе за аматьорския местен клуб Фоарут.