Световният шампион Германия е поискал разрешение от ФИФА да играе с траурни ленти срещу Австралия в първия си мач от група „B” на турнира за Купата на Конфедерациите в Русия в памет на бившия канцлер на страната Хелмут Кол, починал в петък на 87-годишна възраст. Срещата между Бундестима и „кенгурата” е в понеделник от 18:00 часа българско време в Сочи. Засега от Световната централа не са дали официален отговор на германците. Това потвърди говорителят на отбора Йенс Гритнер.

Хелмут Кол е известен като „канцлер на единството” и винаги е бил считан за голям приятел на националния тим по футбол. По негово време Бундестимът записва два големи триумфа – световната титла през 1990 година в Италия и европейската титла през 1996 година в Англия. През 1994 година след отпадането на Германия от България (1:2) на 1/4-финалите на световното първенство в САЩ Хелмут Кол лично иска оставката на селекционера Берти Фогтс по телефона.

„Хелмут Кол винаги е бил голям приятел на футбола и е подкрепял нашия национален отбор с цялото си сърце. Обединението на Германия завинаги ще остане неговото най-впечатляващо историческо постижение. Ние сме му благодарни за единството на футбола и никога няма да забравим, че благодарение на неговото влияние днес отбори от Ерфурт и Мюнстер, от Лайпциг и Мюнхен могат да играят едни срещу други”, заяви президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел.

„Той беше един велик германски и европейски държавник. Свързват ме много неща с него, не само Евро 1996, където той беше при нас в съблекалнята. Неговите 16 години канцлерство си остават дълбоко в нашето съзнание”, сподели пък мениджърът на Бундестима и бивш немски национал Оливер Бирхоф.

БЛИЦ СПОРТ ще следи всичко най-интересно около турнира на сппециалната си страница, където може да намерите ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В КУПАТА НА КОНФЕДЕРАЦИИТЕ !!!