Футболният свят скърби за трагичната смърт на Шейк Тиоте. Бившата звезда от английската Висша лига почина по време на тренировка на китайския отбор Пекин Ентърпрайсис.

30-годишният бивш национал на Кот д’Ивоар колабира по време на заниманието. След това Тиоте е бил откаран в болница, където е констатирана смъртта му. Най-вероятно причината за смъртта е сърдечен удар. На 21 юни той щеше да навърши 31 години.

От ФИФА и УЕФА изразиха съболезнования на близките и семейството на починалия. „Поднасяме най-искрените си съболезнования на семейството, приятелите и колегите на Шейк Тиоте. Той почина само на 30-годишна възраст. Мир на праха му...“, пише в официалното изявление от пресслужбата на световната федерация.

„Бившият халф на Нюкасъл Шейк Тиоте почина, след като изгуби съзнание по време на тренировка. Скърбим заедно с целия футболен свят“, съобщава страницата на УЕФА.

Своите съболезнования изказаха и от бившия клуб на играча - Нюкасъл.

„Ние сме опустошени след вестта за трагичната кончина на Тиоте. Никога няма да те забравим, Шейк...“, написа официалният сайт на „свраките“.

„Това е много печална новина. Ще запомня Тието като истински професионалист, предан на своята работа, и, преди всичко, като велик човек...Нашите сърца са заедно със семейството и приятелите на Шейк в този трагичен момент“, заяви мениджърът на Нюкасъл Рафа Бенитес. 

Тиоте бе привлечен в Пекин Ентърпрайсис от българина Ясен Петров, който вече не е треньор на тима от китайската втора дивизия. Футболистът записа 11 участия за тима в първенството, а договорът му бе до 2019 година.