18-годишният халф на Барселона Гави получи второ голямо признание за таланта си в рамките на пет дни. По време на церемонията за връчване на „Златната топка“ в понеделник той беше определен за носител на наградата „Копа“ за най-добър млад футболист за 2022 г.

Днес той беше отличен и като победите в конкурса „Златното момче“ на вестник „Тутоспорт“. По този начин Гави наследи съотборника си в Барса Педри като носител и на двете отличия.

След Гави се наредиха Джуд Белингам (Борусия Дортмунд), Джамал Мусиала (Байерн) и Едуардо Камавинга (Реал Мадрид). Той е третият играч на Барселона, който печели отличието на „Тутоспорт“ след Лионел Меси (2006) и Педри (2021).

За първи път двама играчи от един и същи отбор печелят тази награда в две последователни години. Гави е четвъртият испанец, който взима създадения през 2003 г. приз след Сеск Фабрегас (2006), Иско (2012) и Педри(2021).

Германката от Волфсбург Юлия Бранд е първата носителка на приза „Златното момиче“, създадено за най-добър играч при жените до 21 години в Европа.