Един 18-годишен футболист е най-обсъжданото име сред феновете в Бундеслигата през последните дни. Той придоби известност още в сряда, когато се появи на мястото на голяма звезда, а само 104 секунди по-късно вкара гол с първото си докосване до топката при дебюта си в германския футболен елит.

Неговото име е Йошуа Циркци и в сряда попадението му беше ключово за победата на Байерн с 3:1 като гост на Фрайбург. Той се разписа във втората минута на добавеното време, за да може баварците да поведат с 2:1. Три минути по-късно и Серж Гнабри също беше точен.

В събота Циркци отново беше златната резерва за баварците. В 83-ата минута той пак влезе в игра на мястото на Филипе Коутиньо, и две минути след това откри резултата в домакинския мач срещу Волфсбург. Четири минути по-късно и Гнабри се разписа.

Заради двете решителни попадения младият холандец набързо беше наречен Жокер, Златна резерва и Спасителя на Байерн. Ясно е, че нападателят сграбчи шанса си. Той можеше въобще да не играе в тези два мача. Баварците обаче имаха кадрови проблеми и Ханс-Дитер Флик беше откровен преди срещата с Волфсбург, че има на разположение само 11 полеви играчи и двама вратари. Затова се наложи попълване на групата с младоци.

Кой обаче е този Йошуа Циркци, който изведнъж се оказа най-коментираният футболист в Бундеслигата. Роден е 22 май 2001 г. в Схийдам – град, намиращ се близо до Ротердам и дал на холандския спорт бившите футболни национали Джон де Волф и Дани Куверманс, както и бронзовата олимпийска медалистка в плуването Паулина ван дер Вилд. Циркци има нигерийски корени, но играе за националните формации на „лалетата“. 14-годишният му брат Джордан също е футболист и за момента е част от академията на Фейенорд.

Нападателят започва да тренира футбол в Хекелинген от родния си град. След това преминава в ротердамския Спартаан`20. Когато е на 12 години Йошуа е откупен от АДО Ден Хааг за 40 000 евро. След това става част от школата на Фейенорд и вкарва 27 гола в 33 мача. През 2017 г. е поканен на проби в английския Евертън и играе за „карамелите“ в юношески турнир.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тогавашният мениджър на „сините“ от Ливърпул Роналд Куман много харесва сънародника си и го кани да остане в Евертън. Малко след това Куман е уволнен, а Йошуа Циркци се връща във Фейенорд. Съвсем скоро е откупен от Байерн срещу 150 000 евро, след като е препоръчан от Ариен Робен.

В Мюнхен не пестят таланта на холандеца и той е пуснат да играе във формациите до 17 и до 19 години, както и във втория отбор. През лятото на 2018 г. е взет с първия състав за предсезонното турне в САЩ и вкарва при дебюта си за победата с 3:1 над ПСЖ в Интернешънъл Чемпиънс Къп.

На 1 март 2019 година дебютира за втория отбор на 1 март 2019 г. и вкарва хеттрик срещу Шалдинг-Хайнинг (5:1) в Регионаллигата. Само ден по-късно се разписва победно в първия си мач за тима до 19 години при 2:1 срещу Нюрнберг. Професионалният му дебют е на 20 юли 2019 година, когато влиза като резерва в 74-ата минута на мястото Оливер Батиста Майер, при загубата на втория тим на Байерн с 1:3 от Вюрцбургер Кикерс в Трета лига. Циркци обаче се отличава с асистенции.

Междувременно блести в Младежката лига на УЕФА, където вкарва четири гола в три мача, включително хеттрик срещу Олимпиакос (4:0 в Атина). Изявите му не оставят незабелязани от Ханс-Дитер Флик, който замени Нико Ковач начело на първия отбор на баварците. На 11 декември холандецът дебютира за Байерн при победата с 3:1 над Тотнъм в Шампионската лига, когато замени Иван Перишич.

Седмица по-късно Йошуа Циркци дебютира в Бундеслигата срещу Фрайбург. Попадението му в добавеното време го направи третия най-млад голмайстор в историята на участието на баварците в шампионата. В деня на срещата холандецът беше на 18 години и 210 дни. Пред него са само Роке Санта Крус (18 години и 12 дни) и Алфонсо Дейвис (18 години и 135 дни).

193-сантиметровият нападател в родината си е сравняван с бившия нападател на Фейенорд и националния отбор Пиер ван Хойдонк. Приликите между двамата не свършват само с еднаквия ръст, дългите черни къдрици и червено-белия екип на гранда от Ротердам. Двамата са страшилище за противниковите защитници, стрелят опасно с глава и са умели изпълнители на пряк свободен удар.

Заради младостта си Йошуа Циркци има пълното основание един ден да стане най-резултатният холандец в историята на Байерн. В момента с тази титла се кичи Ариен Робен, който има 143 попадения за баварците. Втори е Рой Макай със 102 попадения. Други холандци, разписвали се за рекордьора по шампионски титли на Германия, са Марк ван Бомел и Ян Вутерс.

През лятото бъдещето на Циркци в Байерн изглеждаше неясно. Неговият агент Микаел Силвестър проведе специална среща с баварците по този повод, тъй като имаше оферти от няколко европейски гранда. Бившият френски национал, играл в Манчестър Юнайтед, получи уверения, че грандът от Мюнхен има сериозни планове за младия холандец, а договорът на играча беше продължен до лятото на 2023 г. На срещата става ясно, че Йошуа Циркци е гласен за наследник на головата машина Роберт Левандовски на върха атаката, а Томас Мюлер и Серж Гнабри ще бъдат ползвани от по-задни позиции.

Как ще продължи да се развива кариерата на младия холандец, никой не може да предвиди, но с интерес феновете на футбола ще следят развитието му.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ