ЦСКА (Москва) победи Зенит с 2:0 в дербито на 14 кръг в Русия, а в основата на успеха се оказа един малко познат 20-годишен нападател. Фьодор Чалов вкара първия гол и асистира за втория, реализиран от Арнор Сигурдсон. Силната проява на младока срещу Зенит не е случайност. Все пак това е футболистът с най-много голове от началото на сезона в руската Премиер лига. До момента Чалов се е разписал девет пъти в първенството и един път в Шампионската лига. Това пък му спечели повиквателна в националния отбор за предстоящата контрола с Германия и за мача от Лигата на нациите с Швеция. В началото на лятото той беше в разширения отбор на „сборная“ за Мондиал 2018, но не попадна в окончателния списък на Станислав Черчесов за световното първенство.

Фьодор Чалов е кореняк московчанин. Роден е на 10 април 1998 година. Баща му е научен сътрудник в Московския авиационен институт, но футболът е голямата му страст. Води синовете си Данийл и Фьодор на мачовете на любимия си отбор – ЦСКА (Москва). И двамата са футболисти, но по-големият брат Данийл е част от Шинник (Ярославъл). Първият мач, който настоящият голмайстор на руското първенство е гледал от стадиона, е срещата за Суперкупата на страната през 2003 г., в който „армейците“ губят от Локомотив (Москва) с дузпи. Малчуганът се влюбва във футбола и принуждава брат си да го заведе на тренировка. Данийл го води в близката школа „Млад динамовец“. Съвсем скоро обаче е забелязан от хората на ЦСКА (Москва) и привлечен в академията на „армейците“. Любопитно, но Фьодор не е типичният спортен талант, който освен на футбола не залага на нищо друго. Напротив, той се справя прекрасно в училище, където получава само петици и четворки (б.авт. - в Русия оценките са по петобалната система), а освен това посещава музикални уроци по пиано и флейта. В крайна сметка футболът печели през музиката.

На 13-годишна възраст е най-добър реализатор на първенството в своята възрастова група. През есента на 2015 година за Фьодор Чалов започва да се говори сред феновете на ЦСКА (Москва). Нападателят става голмайстор на шампионата, играе силно на световното първенство до 17 години, а в дербито със Спартак (Москва) бележи пет гола при победата с 6:2. Година по-късно блести в Юношеската Шампионска лига на УЕФА, след като вкарва четири пъти за успеха с 5:0 над Монако. На 21 септември 2016 година дебютира за мъжкия отбор на „армейците“ при загубата с 1:2 от Енисей за Купата на Русия. На 30 ноември записва първия си мач в първенство при победата с 2:0 над Оренбург., а седмица по-рано играе в Шампионската лига при равенството 1:1 срещу Байер (Леверкузен).

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Бележи първия си гол в мъжкия отбор на ЦСКА (Москва) на 3 декември 2016 година при победата с 4:0 над Урал, а асистенцията за попадението му е на българския национал Георги Миланов. В първия си сезон вкарва общо шест гола. Повтаря постижението си година по-късно и дори увеличава сметката си с едно попадение, реализирано в Лига Европа при 2:2 срещу Арсенал. От началото на настоящия сезон не само, че се разписа девет пъти в първенството до момента, но и беше точен в Шампионската лига при 2:2 като гост на Виктория (Пилзен).

Специалистите отбелязват, че козовете в играта на Чалов са силният му удар, прецизните подавания, дрибълът, бързата съобразителност и ефективността при реализиране на головите положения. Фьодор все още не особено популярно лице за широката общественост и затова не се шуми много за личния му живот. Знае се, че нападателят на ЦСКА (Москва) излиза с Валерия Федотова, която е студентка в Московската художествена академия. Тя често може да бъде видяна на трибуните на „ВЕБ Арена“ (домакинският стадион на „армейците“), тъй като запален фен на отбора.

Докъде ще стигне Фьодор Чалов в своето развитие предстои да разберем в следващите години. Няма да е изненада, ако ставаме свидетели на появата на новата голяма звезда на руския футбол.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ГОЛ НА ФЬОДОР ЧАЛОВ НА 9-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

ПЕТТЕ ГОЛА СРЕЩУ СПАРТАК (МОСКВА)