Екзотичният трансфер на напусналия Берое Камен Хаджиев в узбекистанския шампион Пахтакор върна лентата към далечната 2001 година, когато крупничанинът Георги Георгиев-Карчо стана национал на азиатската страна срещу 20 000 германски марки, припомня „Струма“. Тази сума прибра тогавашният клуб на нападателя Левски в замяна на разрешението да пусне своя футболист за квалификациите за световното първенство в Япония и Южна Корея.

С двойно гражданство бе уреден още един играч на сините – защитникът Алексей Дионисиев-Дино, който няколко години по-късно облече екипа на „Вихрен“ в някогашната „А“ група. Трансферът на тандема от Герена се осъществи благодарение близостта на тогавашния собственик на левскарите Майкъл Чорни с президента на узбеките Ислам Каримов, който брои на нашенския гранд 20 000 германски марки и за Дионисиев. Двамата с Карчо дебютираха на 23 юли 2001 г. в двубой срещу Тайван и се разписаха по веднъж за разгромния успех със 7:0, след което играха в още четири мача, но след като тимът на „белите вълци“ не успя да вземе визи за Мондиала, приключиха с авантюрата и така и не подписаха с тамошен клубен отбор.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Нямах представа, че двама българи са играли за Узбекистан.  Тепърва ще се запознавам с държавата като цяло и с футболната й история“, призна новото попълнение на актуалния шампион Пахтакор, след което разказа подробностите как се е стигнало до преминаването му в гранда от Ташкент.

„Минах медицинските изследвания и подписах за една плюс една година. Предложението беше много добро от финансова гледна точка и смятам, че решението ми е правилно. Клубът е шампион, разполага с добри играчи. Вече направих няколко тренировки на лагера в Турция. Имах разговор с треньора, каза ми какво очаква от мен и мисля, че ще се справя. Натрупах достатъчно опит, немалко години изкарах в чужбина, така че не виждам проблем. Все още не съм опознал отблизо съотборниците си. С мен чужденците в състава стават четирима. Останалите са сърбин и черногорец, които са нападатели, и украински защитник, за когото знам, че преди време е играл в България за отбора на „Дунав“. Семейството ще бъде с мен, само трябва да избера жилище, когато пристигна там“, коментира още Хаджиев.