„Единственото „Б“, което искаме е Белмади!“. Това гласи популярен рефрен от политическите протести в Алжир, които разтърсват страната от февруари насам. Хората настояват за оставките на "Двете Б", управляващи страната – временният президент Абделкадер Бенсалах и премиерът Нуредин Бедуи.

Така Джамел Белмади се оказа единствената главна обществена фигура в Алжир, която се радва на общественото одобрение в страната, а фамилията й започва с буквата Б. Това няма как да е иначе, след като под ръководството на 43-годишния селекционер националният отбор за първи път от 1990 г. стигна до финала за Купата на африканските нации. Както е известно, в състава е бившият играч на Славия и ЦСКА Райс Мболи.

„Разбирам, че се радвам на голяма популярност в страната. Това е нормално, тъй като футболът е спорт №1 в Алжир. Успехите на отбора обединяват хората. Аз обаче не искам да ме намесват в някакви политически интриги. Говорят, че съм бил План „Б“ или План „С“. Въобще не разбирам за какво става дума“, обяви Белмади.

Бившият футболист на ПСЖ, Марсилия, Манчестър Сити и Саутхемптън беше назначен преди година начело на „пустинните лисици“. Той замени на селекционерския пост легендата Рабах Маджер, но малцина от феновете на страната можеха да си спомнят кой именно е Джамел Белмади и приеха идването му за странно, въпреки че във визитката си той има 20 мача за Алжир.

Работата му обаче се оказа свеж полъх за националния отбор. След участието на осминафиналите на Мондиал 2014 (загуба от Германия) под ръководството на Вахид Халилходжич и обещаващия, но неблаготворен престой на Кристиан Гункюф (2014-16), алжирският национален отбор преживя истински път към ада. Петима треньори се смениха за две години. Тимът отпадна в групите на Купата на африканските нации през 2017 година и премина през катастрофални квалификации за Мондиал 2018.

Дори нигерийският селекционер Гернот Рор, чийто тим падна в неделя от „пустинните лисици“ на полуфиналите в Египет, забеляза огромната промяна в алжирския национален отбор. Под негово ръководство „суперорлите“ разбиха Алжир с 3:1 през ноември 2016 г. в квалификациите за световното първенство, като резултатът е наистина заблуждаващ за огромната разлика между двата отбора.

„В онзи момент имахме срещу себе си един много разбит отбор, който извърши огромен брой индивидуални грешки. Сега, на Купата на африканските нации в Египет, виждам напълно различен съперник, който се е превърнал в солиден отбор и демонстриращ огромен тактически прогрес“, сподели 66-годишният германец.

„Една от целите, които си поставих при поемането на Алжир, беше да върна тима в елита на големите африкански отбори. От тази гледна точка достигането до финала на шампионата, изглежда съм постигнал целта си. Не е зле, но заслугата е най-вече на играчите“, обяви алжирският селекционер.

Къде обаче се крие тайната на успеха на Джамел Белмади? Специалистът е роден в Шампини сюр Марн (Франция) и винаги е бил разкъсван между две държави. Познавайки трудностите, които изпитват такъв вид играчи, когато са викани за националния отбор на Алжир, той заложи предимно на продукти на местните школи. Мнозина отначало го критикуваха. Особено, когато предпочете Юсеф Белайли, играл само за отбори от Алжир и Тунис, пред звездата Ясин Брахими – роден в Париж и играл единствено за европейски тимове (б.ред - за последно в Порто).

Както вече стана дума, самото назначение на Белмади беше доста странно. Хората почти не го помнеха от изявите му за националния отбор в периода 2000-04 г. Освен това бившият халф никога не беше играл за алжирски клубен отбор, а предишната му треньорска кариера беше преминала изцяло във „футболния гигант“ Катар, където е водил националния отбор и е спечелил четири шампионски титли с Лехвия, който в момента се казва Ал Духаил.

„Треньорът ни има богат опит като играч в силни първенства и винаги има какво да се научи от него. Постоянно е до нас, мотивира ни и ни дава ценни съвети. Заради него прогресираме технически, физически и психически. Той създаде единен отбор и създаде взаимно уважение между всички“, признава халфът Мехди Абеид.

„Джамел е човек, който обича дисциплината, реда и отдадеността сред своите играчи. Знае как да подготви отбора си за мач и да извлече върховите възможности на играчите си. Много добър психолог. Обръща внимание на всеки детайл – от състоянието на тревата преди мача, до подбирането на думите за изявлението си пред медиите“, разкрива Фарид Махбуб, който е бил вратар на националния отбор на Катар под ръководството на Белмади.

„Амбициите са безплатни. Нищо не ти струва да имаш цели, дори да са високи и да изглеждат непостижими. Мога да обещая на алжирците, ще направя всичко, за да ги зарадвам, но не мога да обещая спечелването на титлата, тъй като това не е в моите ръце“, обяви алжирският селекционер след полуфинала срещу Нигерия.

Перфектното представяне на отбора на Джамел Белмади до момента на шампионата в Египет е доказателство, че алжирските национали напълно оправдават думите на своя треньор за амбициите и непостижимите цели.
Превод от besoccer.com на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ