Седем месеца преди началото на европейското първенство (11 юни 2021 година) немските медии вече питат дали Йоахим Льов все още е правилният треньор за отбора и има ли смисъл да се мисли за алтернативи. Това са основните теми след тежката загуба с 0:6 от Испания в Севиля снощи. Вече се коментират вариантите Ралф Рангник или Щефан Кунц (селекционер на младежкия национален отбор), чийто имена вече се спрягат.

Под ръководството на Льов тимът отпадна в груповата фаза на Мондиал 2018 в Русия, а след това се провали и в първото издание на Лигата на нациите през 2019 година, приключвайки участието си също още след срещите в групите. От 13 мача в тази надпревара Бундестимът има само три победи - две срещу Швеция и една срещу Украйна.

60-годишният Йоахим Льов демонстрира по очевиден начин шока и притеснението си от срамната загуба от Испания. По време на изказването си след мача в Севиля немският селекционер използва 11 пъти израза някак си/по някакъв начин.

„Трудно е да обясня какво се случи. По някакъв начин все едно ни нямаше на терена и нищо в играта ни се получаваше. Искахме да покажем смел и нападателен футбол, но нито и се получи в атака, нито в защита. Някак си след първия гол цялата ни концепция по някакъв начин се разпадна. Някак си необяснимо се сринахме и отворихме пространства, които испанците добре използваха. По някакъв начин изоставихме цялата си концепция на терена и някак си бяхме безучастни на случващото се. Липсваше каквато и да е взаимопомощ от играчите, нямаше комуникация. Някак си се предадохме на домакините, а първият гол по някакъв начин се оказа фатален“, коментира Льов.

„Преди началото на мача по някакъв начин се опитах да обясня на играчите какво не трябва да се случва. А всъщност точно това се случи. След това получихме още три гола преди почивката и в такъв момент е трудно да се възстановиш психически по време на мача. Така няма начин да победиш Испания. Реално ние се движехме след събитията. На почивката опитахме по някакъв начин да променим нещата. Поисках да играем задружно, да пресираме по-рано и да вкараме поне един гол. Не успяхме. Не спечелихме нито едно единоборство и от тази гледна точка може да се каже, че нищо в играта ни не се получаваше“, допълни германският селекционер.

„Продължавам да вярвам на играчите. Ние сме на правилния път. Днес просто видяхме, че не сме стигнали толкова напред в развитието на този отбор, колкото ни се струваше след предишните няколко мача. Сега трябва да анализираме, да съхраним играчите и по някакъв начин да се върнем отново по-силни“, завърши Йоахим Льов.