ПСЖ е заплашен да стане вторият голям европейски клуб, който отнася сериозно наказание в последните дни. За разлика от Барселона, чиито входящи трансфери засега са замразени от ФИФА през следващите два трансферни прозореца, френският шампион съвсем скоро може да се окаже под ударите на УЕФА. Причината е нарушеният финансов феърплей.

Парижани получават парите си от Катарските инвестиционни власти (суверенен фонд на държавата, който специализира в домашни и чужди инвестиции), които поеха клуба през 2011 година и оттогава той е доста активен на трансферния пазар. Златан Ибрахимович, Единсон Кавани, Тиаго Силва и Есекиел Лавеци пристигнаха във френската столица срещу внушителни трансферни суми. За последните 3 години ПСЖ е похарчил около 250 милиона паунда за нови футболисти.

Според вестник „Екип“ от УЕФА в момента изискват информация за договор, който съществува между ПСЖ и Фонда на Катар, по силата на който клубът не може да надхвърли разрешения бюджетен дефицит от 45 милиона евро и който осигурява годишен бюджет на тима от 200 милиона евро. Контрактът, за който се смята, че първоначално е бил одобрен от европейската централа за сезони 2013/2014 и 2014/2015, сега е поставен под съмнение главно заради твърде високите цифри, залегнали в него.

Ако в ПСЖ не намалят разходите си за заплати и бонуси, от УЕФА може да им бъде наложен мораториум.

Както е известно, парижани почти сигурно си гарантираха отново шампионската титла във Франция, докато Димитър Бербатов и съотборниците му в Монако се борят за второто място и директно класиране в групите на Шампионска лига.

ФРАНЦИЯ, ЛИГА 1