Дисциплинарната комисия на Европейската футболна асоциация (УЕФА) наказа шефа на Италианската футболна федерация (ФИГК) Карло Тавекио. Босът е лишен за 6 месеца от правото да гласува и да взима решения. Също така Тавекио не може да участва в работата на конгреса на УЕФА на 24 март 2014 г, а в допълнение е длъжен да организира събитие в страната си с антирасистка насоченост.

Причина за санкцията станаха расистки реплики, отправени от него по време на кампанията му за избиране на ръководния пост. Той изнесе реч относно футболистите и трансферите в клубовете, използвайки измислен от самия него играч, с името Опти Поба. Според Тавекио въпросният играч "до вчера е ял банани, а изведнъж става титуляр в Лацио". Точните думи на президента, които предизвикаха реакцията, бяха: "В Англия селектират играчите на базата на професионализма, а при нас до вчера някой Опти Побасамо е ял банани , а от утре облича фланелката на Лацио и всичко се смята за нормално".

Още преди избирането на Тавекио от ФИФА призоваха да бъде направено разследване срещу него за расистките му изказвания. Както е известно, Италия е съперник на България в квалификациите за Евро 2016 във Франция. Мачовете са на 28 март и 6 септември 2015.

Нашата група "Н" за европейските квалификации