Президентът на УЕФА Александър Чеферин крои планове за спиране доминацията на най-могъщите клубове в Европа. Това би било възможно с въвеждането на драстични мерки във връзка бюджетите на отборите и парите, които те харчат за заплати и нови попълнения, твърди sport1.de.

Чеферин вече обяви тази седмица УЕФА обмисля въвеждането на данък лукс и ограничение и промяна в трансферната система, за да предотврати запасяването на отделни клубове с играчи. Целта е по този начин да се намали разликата между големите и малките клубове.

Според немското издание в основата на плановете на боса на Европейската централа е и идеята за въвеждане на горна граница за бюджетите на отборите за трансфери, както и на заплатите на големите звезди в тях. Ако такова правило бъде приети, икономическата мощ на грандовете ще бъде ограничена и така малките тимове с по-малки финансови възможности ще имат по-големи шансове да се съревновават с топ тимовете в различните надпревари.

Твърде съмнително е обаче тези планове на 49-годишния словенец да намерят подкрепа най-вече от доминиращите на Стария континент клубове.