УЕФА няма да позволи на австрийския национален отбор да използва "L'amours toujours" като мотивираща песен на Европейското първенство по футбол в Германия от 14-и юни до 14-и юли. Това разкри директорът на медийния център на турнира Кристиан Визмайер пред ДПА.

Песента, записана от италианския диджей Джиджи Д'Агостино, беше замесена в инцидентите, най -вече заради крайнодесни скандирания от тълпи в Германия по мелодията на познат от десетилетия поп-ритъм, сега трансформиран от италианеца.

Австрийският футболен съюз (ОФБ) заяви по повод забраната, че те като организaция "подкрепят толерантността, многообразието и интеграцията и се ангажира да насърчава уважително съжителство във всички сфери на обществото. След неотдавнашните случаи на злоупотреба, песента няма да бъде пускана повече на мачове на австрийския национален отбор".

Националният отбор на Австрия използваше мелодията, за да празнува с феновете големите си победи в последните година и половина и тя редовно се пускаше веднага след последния съдийски сигнал, обяснява новинарският портал Profil.at. Поради тази причина и е добавена в маркетинговата заявка на австрийците за Евро 2024 през март. И въпреки че първоначално песента беше одобрена, сега във Виена са получили мейл, че настъпва промяна и песента няма да се допусне.

По принцип, УЕФА направи така, че песните за голове да са еднакви за всяка нация, но отборите могат да предложат други мелодии, които да се изпълняват по време на загрявката, както и след края на мачовете.

Но няколко грозни инцидента, включващи расистки скандирания към песента, предизвикаха възмущение в Германия, след като видеоклипове бяха разпространени онлайн и получиха сериозно разпространение.

Официалният видоеклип пък включва и сцена, която е заснета на остров Зилт в Северно Море, а пред заведението се скандира "Чужденците – аут! Германия за германците", което допълнително мотивира УЕФА да спре песента.