Голмайсторът на Барселона Лионел Меси има на сметката си множество рекорди и неведнъж е доказвал феноменалните си умения с топката, а този сезон аржентинецът надминава всички очаквания и дори тези на революционна компютърна система.

31-годишният нападател оглавява класация на Opta за футболистите, които са най-големи работохолици и реализират повече голове от очакванията. В класацията са сравнени показателните на всички реализатори в петте водещи първенства в Европа с тези Metrik Expected Goals (xG). Тази система позволява да се правят прогнозна оценка на представянето на футболистите, взимайки предвид създадените и реализираните от тях положения. Алгоритъмът изчислява над 10 параметра, използвайки богата статистика.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Според очакванията на системата до момента Меси е трябвало да вкара 21 гола, а той тотални ги надминава с 32 попадения.

Втори в класацията от реализиращите над очакванията голмайстори е Пако Алкасер, който е вкарал 16 гола в германската Бундеслигата. За преотстъпения от Барселона на Дортмунд испански нападател са очаквани 8.5 гола по това време на сезона, което дава разлика от 7.5 пункта. След него са Яго Аспас от Селта (13 гола при очаквани 6.2) и голмайсторът на ПСЖ Килиан Мбапе, който има 27 попадения, а очакванията на системата са за 21.2 гола.

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19