Последният в класирането на Висшата лига Бърнли вчера направи домакинско 1:1 с гранда Манчестър Юнайтед в среща от 24 кръг. Двубоят беше исторически, тъй като тимът от „Търф Муур“ изигра своя официален мач №5000.

Само още един отбор в историята на футбола може да се похвали с подобно постижение. Това е Престън Норд Енд, който през 2020 г. задмина впечатляващата бройка официални мачове. Нотс Каунти можеше да бъде първият отбор, достигнал до 5000 мача, ако не бе изпаднал от Футболната лига през 2019 г.

Престън и Бърнли са сред основателите на Футболната лига на Англия и дори играят един срещу друг в деня на откриването Лигата през септември 1888 г., когато Норт Енд печели с 5:2.

Плейофните мачове и заличените двубои срещу Олдършот от сезон 1991/92 г. не са включени в официалната статистика. Не се броят и срещите от Втора английска дивизия през сезон 1939/40, който е спряна заради началото на Втората световна война.

Само  два са отборите, които имат повече мачове срещу Бърнли от Престън Норд Енд. Това са Уест Бромич и Уулвърхемптън, които също са сред основателите на Футболната лига. Предстоящият през април мач между „виненочервените“ и „вълците“ ще бъде под №130 между двата клуба за първенство.

Бърнли е двукратен шампион на Англия – 1921 и 1960 г. Общо 11 пъти е печелил промоция за по-горна дивизия, като последните две от тях бяха през 2014 и 2016 г. бяха под ръководството на Шон Дайч. Заедно с Уулвърхемптън са единствените два клуба, спечелили титлите в четирите различни дивизии на Футболната лига.

Вратарят Джери Доусън държи рекорда за най-много мачове с екипа на Бърнли в Лигата. Той е изиграл общо 552 срещи за клуба. На първо място във вечната голмайсторска листа на отбора е Джордж Бийл със 179 попадения. С най-много мачове начело на тима е Хари Потс – 616. Той е треньорът, извел Бърнли до титлата през сезон 1959/60.