ФИФА уволни генералния секретар Жером Валке заради подозренията в корупция с участието на 55-годишния французин, включително и продажба на билети за световното първенство.

„Извънредната комисия на ФИФА взе решение от 9 януари 2016 година да освободи Жером Валке от поста генерален секретар“, обявиха от световната футболна централа без да дават повече разяснения.

Валке беше дясната ръка на Сеп Блатер и един от най-силните хора във ФИФА. Той отговаряше подготовката на последните две световни първенства да бъде завършена в график.

Комисията по етика на ФИФА първоначално отстрани Валке временно за 90 дни. След това санкцията беше удължена с 45 дни, като междувременно комисията препоръча изхвърлянето на Жером Валке от футбола за период от 9 години.

Като генерален секретар на ФИФА ще продължи да работи Маркус Катнер, която зае поста след първото отстраняване на Валке. Французинът за втори път е уволнен от световната футболна централа. Първият случай беше през 2006 г., когато в ролята си на маркетингов директор беше част от провалените преговори за спонсорство с „МастърКард“ и „Виза“.